Kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia ciasto, szybkie w przygotowaniu, smaczne, aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, dziś w wersji z owocami. Zalety? Ten piernik z jabłkami nie jest suchy, z każdym z dniem smakuje coraz lepiej, oczywiście pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony w ciągu jednego dnia.
Składniki (na formę o wymiarach 10×30 cm):
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- łyżka cynamonu
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 750, może być pszenna
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ½ łyżeczki sody
- 50 g masła
- 2 ½ łyżki przyprawy do piernika
- garść orzechów
W wersji bardziej kalorycznej można zrobić polewę.
Na polewę:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i w misce mieszamy z cukrem i cynamonem, odstawiamy. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie mąkę przesiewamy z kakao, sodą, przyprawą do piernika, a następnie dodajemy miód. W oddzielnej misce żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z masłem i olejem i dodajemy do suchych składników. Dorzucamy jabłka, a na koniec ubite białka. Gdy ciasto jest za suche opcjonalnie można dodać około pół szklanki mleka. Ciasto ma mieć dosyć gęstą konsystencję. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mieszaninę. Pieczemy przez około 40-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie).
Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę stale mieszając. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je gotową polewą, a następnie posypujemy orzechami. Piernik gotowy. Smacznego!