Lekki, prosty, szybki, smaczny obiad, zwłaszcza kiedy budujemy masę mięśniową, bomba białkowa się przyda. Ponadto pierś z indyka ma bardzo mało tłuszczu, więc przy diecie wspomagającej odchudzane w sam raz.
Pierś z indyka łatwo przesuszyć, więc trzeba uważać na czas obróbki, aby nie przedobrzyć. Lubię wcześniej ją zamarynować. Zdecydowanie ma intensywniejszy smak, a zioła i przyprawy dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego. Zamarynować wystarczy parę godzin wcześniej.
Składniki (na 4 porcje):
- Pół kilograma piersi z indyka
- Łyżeczka musztardy kieleckiej
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka mielona, chilli, oregano
- 400 g fasolki szparagowej żółtej
Na sos koperkowo-marchewkowy:
- 2 łyżki siekanego koperku (może być też mrożony)
- ¼ l rosołu bądź wywaru warzywnego
- Pół małej cebuli posiekanej na drobno
- 2 łyżki śmietany
- Marchewka
- Łyżka masła
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na plastry i nacieramy przyprawami i musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy na parę godzin w lodówce. Po tym czasie wrzucamy do garnka, u mnie szybkowaru i gotujemy na parze przez 10 minut. Fasolkę szparagową (u mnie mrożona) także wrzucamy do garnka i gotujemy na parze przez 5-7 minut.
Sos: posiekany koperek wrzucamy do rosołu, podobnie cebulę i marchewkę, którą wcześniej obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy masło i śmietanę i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!