Pierś z indyka w sosie worcestershire, który należy do najbardziej uniwersalnych sosów nadających smak niejednej potrawie poleca się na obiad. Dzięki niemu pierś z indyka ma pyszny, korzenny smak i aromat.
Pierś z indyka można przygotować na wiele sposobów, na przykład na blogu pojawił się przepis na pierś z indyka po hiszpańsku, przepis tutaj, który jest naprawdę banalnym i łatwym przepisem. Tym razem proponuję jednak pierś z indyka w brytyjskim sosie worcestershire. Sos worcestershire to sos, który Nigella Lawson uważa za jeden z obowiązkowych sosów w spiżarni. I powiem Wam, że wcale się jej nie dziwię. Ten sos pasuje prawie do każdej potrawy i nadaje wyjątkowy smak. Magiczny sos jest sporządzony według receptury pochodzącej z Indii, właśnie stamtąd przywędrował do Wielkiej Brytanii i króluje tam jako jeden z charakterystycznych smaków.
Sos worcestershire
Czym się charakteryzuje skład? Za główny smak odpowiada sos powstały z fermentacji anchois. Poza tym znajdziemy jeszcze ocet winny i kilka innych składników, które razem tworzą naprawdę pyszną całość. Sos worcestershire smakuje do dań mięsnych, a także do zwykłej-niezwykłej sałatki. Polecam upolować go w ramach europejskich tygodni w supermarketach lub w sklepach ze składnikami kuchni świata.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g filetu z piersi indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 ml wody
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka śmietany 12 procent
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania piersi z indyka, w tym celu filet z piersi indyka kroimy w plasterki o grubości około 2 cm. W misce umieszczamy sos sojowy i sos worcestershire oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny, mieszamy ze sobą i wrzucamy plasterki mięsa, które dokładnie mieszamy w marynacie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane i obsmażamy mięso z dwóch stron na rumiany kolor (resztki marynaty z miski nie wylewamy). Wlewamy na patelnię wodę oraz resztki marynaty z miski i dusimy chwilę.
Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu wedle uznania, dodajemy śmietanę oraz tarty parmezan cały czas mieszając zawartość patelni. Na koniec dosypujemy do sosu mąkę ziemniaczaną przesiewając ją przez sitko po całości.
Mieszamy, a w tym czasie sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie to fasolka zielona z masłem klarowanym i płatkami migdałów). Pierś z indyka w sosie worcestershire gotowa. Smacznego!