Pierś z kurczaka z ryżem i groszkiem, czyli zestawienie znane chyba przez wszystkich. Łatwe danie w nowej odsłonie, bo aromatycznej, a do tego zdrowej i ekspresowej w przygotowaniu, jak zwykle.
Pierś z kurczaka równa się niedrogi obiad
Bardzo nie lubię, kiedy słyszę, że aby zdrowo się odżywiać trzeba mieć dużo czasu, i/albo dużo pieniędzy. Prawda jest taka, że wszystko zależy często od chęci. Dziś proponuję moją odsłonę na pierś z kurczaka z ryżem i groszkiem, która oprócz tego, że jest smaczna, jest też zdrowa i łatwa w przygotowaniu, a do tego niewiele kosztuje.
Danie to kojarzy się głównie ze sportowcami na siłowni, którzy już w zakamarku szatni, zaraz po treningu siedzą i zajadają białko z węglowodanami. Ja polecam to danie nie tylko po treningu, ale i do pracy, a także do domu, jako obiad dla całej rodziny. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Składniki (dla 4 osób):
- około 240 g piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś z kurczaka zagrodowego – wybieramy małe i w miarę płaskie)
- 150 g ryżu brązowego lub basmati (masa sucha)
- 450 g groszku mrożonego zielonego (w sezonie warto wybrać świeży)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- Szczypta soli do piersi z kurczaka, 1/3 łyżeczki do gotowania groszku oraz 1/3 łyżeczki do gotowania ryżu
- 4 łyżeczki masła klarowanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Szczypta brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- Szczypta papryki ostrej mielonej
- Pół czerwonej papryki, świeżej
Przygotowanie:
Zaczynamy od marynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry (o grubości około 1,5-2 cm), więc powinny wyjść 4 kawałki. Pokrojone kawałki umieszczamy w misce, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, paprykę słodką, ostrą, szczyptę soli oraz cukru, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy ryż. W garnku, w którym będziemy gotować ryż rozpuszczamy masło klarowane – 1 łyżeczkę, na którym podsmażamy łyżeczkę curry, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dolewamy około 300 ml wody. Gotujemy do miękkości ryżu. W drugim garnku w delikatnie osolonej wodzie gotujemy mrożony, zielony groszek (w sezonie można użyć świeżego). Następnie odcedzamy go z wody i mieszamy w garnku z masłem klarowanym-1 łyżeczką.
Wyjmujemy z lodówki pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy zamarynowanego kurczaka z dwóch stron (cienkie plastry potrzebują dosłownie po 3-4 minuty z każdej strony). Na talerzu układamy ugotowany ryż, kurczaka i groszek. Pierś z kurczaka z ryżem i groszkiem gotowa. Przed podaniem można ozdobić listkami rukwi wodnej lub natką pietruszki. Smacznego!