Pita pietruszkowa to pyszny chlebek, który najlepiej smakuje z mnóstwem warzyw i dodatkiem jajka lub mięsa. Łatwo się go przygotowuje, jest pełnoziarnisty, pachnący ziołami i po prostu pyszny.

Pita pietruszkowa, czyli Grecja po polsku
Pita pietruszkowa, czyli Grecja po polsku

Przepis na ten chlebek powstał z inspiracji wakacyjnymi podróżami. Konkretnie do Grecji, gdzie prawie codziennie zajadałam się pysznym chlebkiem pita z dodatkami. Niewątpliwie tam było zdecydowanie bardziej kalorycznie, ponieważ wśród dodatków były również frytki, dlatego po powrocie przygotowałam równie pyszną wersję, ale mniej kaloryczną i zdrowszą. W związku z tym wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, ponieważ ma więcej błonnika. Przepis jest modyfikacją przepisu Jamiego Olivera.

To też dobra alternatywa dla pieczywa, gdy nie zdążymy kupić lub upiec chleba. Szybko się go przygotowuje, dlatego to zdecydowanie przepis z kategorii łatwych.

ZOBACZ TAKŻE: BUŁKI Z PATELNI – PYSZNY PRZEPIS

Składniki (na 4 placki):

  • 1 szklanka o pojemności 220 ml mąki pszennej, chlebowej typ 1050
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • Szczypta pieprzu
  • Garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od połączenia suchych składników. W misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, chlebową oraz sól, oregano, zioła prowansalskie i całość bardzo dokładnie mieszamy.
  • W kubku blendujemy ze sobą natkę pietruszki oraz gęsty jogurt naturalny i dodajemy do zawartości w misce. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby można dosypać nieco więcej mąki lub dodać odrobinę więcej jogurtu, w zależności od tego, czy ciasto jest zbyt klejące lub zbyt suche).
  • Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy na około pół godziny.
  • W dalszej kolejności ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą część rozwałkowujemy na blacie delikatnie podsypanym mąką. Placki mają mieć grubość około kilku milimetrów i średnicę patelni, na której będziemy piec swoje placki. 
  • Na koniec rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem (nie dodajemy żadnego oleju). Na suchej patelni układamy placek i pieczemy przez około 1 minutę z każdej strony do momentu aż pita nieco zbrązowieje i pojawią się charakterystyczne bąble. Pita pietruszkowa gotowa. Najlepiej smakuje z mnóstwem warzyw, na przykład jajkiem lub mięsem i sosem czosnkowym lub keczupem. Smacznego!
Pita pietruszkowa, czyli Grecja po polsku
Pita pietruszkowa, czyli Grecja po polsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *