Placek migdałowy z ziemniakami, czyli coś dla tych, którzy kochają ziemniaki i smak marcepanu. Wilgotne, pyszne i łatwe do zrobienia.
Kto powiedział, że z ziemniaków nie da się upiec ciasta? Ten placek migdałowy obala tezę, że ziemniaki są dobre tylko do obiadu. Z tego popularnego warzywa da się wyczarować chyba wszystko.
Przepis idealnie wpisuje się w trend zero waste, bo do jego przygotowania możemy wykorzystać na przykład wczorajsze pozostałości z obiadu lub ugotować w jednym garnku specjalnie porcje zarówno do obiadu jak i do placka.
Składniki (na małą tortownicę o średnicy 20cm):
- 150 g ziemniaków ugotowanych bez soli, najlepsze są wczorajsze
- 90 g erytrolu lub cukru brązowego plus dodatkowo jedna łyżka potrzebna do białek
- 3 jajka
- 80 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 70%
- 1 łyżka rumu
- 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1 czubata łyżka mąki owsianej
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki olejku migdałowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
Plus opcjonalnie cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ziemniaków, które dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Erytrol, cukier z wanilią ucieramy z żółtkami jaj na puszystą masę. Czekoladę pokruszoną na małe kawałki i rum rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do utartych żółtek. Mieszamy.
Dodajemy mielone migdały, ziemniaki, łyżkę mąki, proszek do pieczenia i dalej mieszamy do połączenia składników. Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, a w trakcie dodajemy także łyżkę erytrolu lub cukru trzcinowego, a także olejek migdałowy. Dodajemy do masy z czekoladą oraz ziemniakami i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu) przez 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Placek migdałowy z ziemniakami zrobiony. Smacznego!