Placki kakaowe bez mąki to mój śniadaniowy zestaw ratunkowy, gdy nie zdążę upiec chleba. Szybko się je przygotowuje, a przede wszystkim z owocami tworzą naprawdę pyszny i zdrowy posiłek.

Placki kakaowe

Kto nie lubi różnego rodzaju placków, czy  naleśników? Myślę, że niewiele takich osób się znajdzie. Większość bez wahania odpowie, że nawet nie ma takich osób, choć pewnie są. Placki, czy naleśniki są dobrą propozycją na początek dnia, jako na przykład drugie śniadanie lub danie do pracy. A zwłaszcza te bez mąki, z płatkami owsianymi i kakao, które – jak pewnie już słyszeliście – jest bardzo zdrowe i powinno się pojawiać w naszej diecie. Zwłaszcza teraz – zimą, gdyż działa pozytywnie na nasz nastrój podnosząc poziom hormonu szczęścia.

Ciasto można zrobić w wieczór przed planowanym śniadaniem z plackami w roli głównej, a rano jedynie je usmażyć. To jeszcze bardziej przyspieszy poranne przygotowania.

Placki z ricottą

Jakiś czas temu na blogu pojawiły się placki z ricottą (przepis tutaj), które cieszą się cały czas dużą popularnością na stronie. Przy okazji polecam tym, którzy jeszcze ich nie znają i nie próbowali przepisu.

Lista składników jest bardzo krótka, a dodatki dowolne. U mnie tym razem z syropem klonowym, cukrem pudrem pomarańczowym i płatkami migdałów.

"Placki kakaowe

Składniki (na 6-7 sztuk, w zależności od wielkości):

  • 2-3 jaja (2 – jeśli są duże, jeśli małe – 3)
  • 1 banan
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Łyżka kakao
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 7 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Daktyle namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie na 15 minut, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy razem z bananem na mus. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła klarowanego) i jeszcze chwilę blendujemy.

Placki kakaowe

Smażymy przez chwilę z oby dwóch stron, dosłownie po 2 minuty na patelni posmarowanej masłem klarowanym. Taka jedna, płaska łyżeczka powinna z powodzeniem wystarczyć na całe smażenie, gdyż placki kakaowe nie wymagają za wiele tłuszczu.

Placki kakaowe

Podajemy z dowolnymi składnikami: z miodem, z masłem orzechowym, ukochanym dżemem czy ulubionymi owocami sezonowymi. Placki kakaowe bez mąki gotowe. Powinny zaspokoić jednego łasucha. Jeśli jednak chcemy przygotować je dla dwóch osób, należy składniki pomnożyć razy dwa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *