Placki owsiane – wegańskie to dobra, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Świetnie smakują z sezonowymi owocami, miodem, powidłami domowymi czy jogurtem.
W sezonie wiosenno-letnim częściej mamy ochotę na lekkie śniadania, zwłaszcza z wykorzystaniem owoców, od których stragany się teraz uginają. Ten przepis jest bardzo prosty, a placki są szybkie w przygotowaniu, nie ma w nich jajek ani nabiału.
Są lekkostrawne, mają sporo błonnika i mało kalorii. Nie wymagają też zbyt wielkich umiejętności kulinarnych. Nadają się do jedzenia na zimno, choć lepiej smakują na ciepło.
Składniki (na 12-14 sztuk, w zależności od wielkości):
- 1 szklanka (250 ml) wody przefiltrowanej lub mineralnej
- 1 banan
- 14 płaskich łyżek płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego (można bez)
- Odrobina oleju z pestek winogron, ale bardzo mało
Dodatkowo ulubione owoce, cukier puder, miód, powidła domowe, masło orzechowe lub inne składniki z jakimi lubimy jeść naleśniki
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w młynku aż do uzyskania mąki. W misce blendujemy banana, wodę, cynamon oraz syrop klonowy. Następnie dodajemy mąkę owsianą i mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wystarczy tak naprawdę posmarować patelnię olejem. Nakładamy łyżką po 3 placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. I w zasadzie tyle:)
Podajemy z ulubionymi owocami. Placki owsiane – wegańskie gotowe. Smacznego!