Placki z jabłkami na szybkie drugie śniadanie, na przekąskę do pracy lub śniadanie dla dzieci. Nie zawierają cukru, szybko się je przygotowuje i zawsze wychodzą. Jak zrobić placki z jabłkami?
Jak zrobić placki z jabłkami? Przepis jest prosty
Są takie dni kiedy na śniadanie aż się prosi by zrobić jak nie naleśniki, to choć placki. Placki z jabłkami bez cukru są więc warte wypróbowania i skosztowania. Po pierwsze naprawdę niewiele czasu potrzeba na ich przygotowanie. Po drugie: są niskokaloryczne, nie trzeba dodawać do nich cukru, jabłka robią całą robotę, a tłuszczu potrzeba dosłownie odrobinę. A po trzecie: są pyszne. I wreszcie po czwarte: można je przygotować wieczór wcześniej, bo dobrze smakują także „na zimno”.
Przy okazji polecam przepis na równie pyszne placki, ale z ricottą, przepis tutaj.
Placki z jabłkami na śniadanie
Tego typu dania idealnie nadają nie jako przekąska po treningu lub po prostu drugie śniadanie. Są sycące, ale nie obciążające organizmu. Co ciekawe nie trzeba ich jeść na gorąco, na zimno z odrobiną domowej konfitury czy w wersji dla sportowców, na przykład z masłem orzechowym też będą pyszne.
Placki z jabłkami. Składniki (na 14-16 sztuk):
- 2 jabłka dowolnej odmiany
- 6 łyżek mąki pszennej chlebowej lub owsianej (czubatych)
- 200 ml mleka owsianego (jeśli ktoś lubi może być krowie)
- 1 jajko
- Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub odrobina ziaren z laski wanilii (w wersji nieco bardziej kalorycznej można dodać po prostu łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią)
- Łyżeczka masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
Jak przygotować placki z jabłkami?
Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W misce mieszamy ze sobą mleko, jajko, mąkę oraz nasiona wanilii. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję gdyby było za rzadkie można dodać dodatkową łyżkę mąki.
Następnie do zawartości w misce dodajemy jabłka pokrojone w drobną kosteczkę i całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną masła lub oleju i za pomocą dużej łyżki nakładamy porcję ciasta. Smażymy aż do zarumienienia z oby dwóch stron. Podajemy bez niczego lub z ulubionymi dodatkami. Ja podałam posypane cynamonem i surowym kakao. Smacznego śniadania!