Placki z ricottą kuszą smakiem sera i wanilii. Świetnie smakują z sezonowymi dodatkami w postaci owoców, z syropem klonowym lub po prostu z cukrem pudrem.

Co ciekawe, dzieci po prostu je uwielbiają, a przetestowałam przepis na kilku smykach. Są lekkostrawne, bo nie trzeba do ich smażenia dużo oleju. Wystarczy jedynie posmarować olejem patelnię. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Szybko się je przygotowuje i nadają się zarówno jako danie śniadaniowe, jak i kolacyjne lub potreningowe.
Ciasto na placki można podszykować wcześniej i zostawić w lodówce, na przykład przez noc, gdy planujemy zrobienie ich na śniadanie. Taką mieszaninę można przechowywać w lodówce maksymalnie dobę. Są bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą na przykład jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.
ZOBACZ TAKŻE: PLACKI Z JABŁKAMI BEZ CUKRU
Składniki (na 14-16 sztuk):
- 250 g sera ricotta
- 160 g mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej
- 4 jaja
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią bądź erytrolu w wersji mniej kalorycznej
- odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia
Dodatki : ulubione, np. owoce, cukier puder, syrop klonowy, miód

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, nie trzeba go jednak długo mieszać, ważne aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Następnie rozgrzać i posmarować patelnię olejem rzepakowym, można też posmarować masłem klarowanym (są jeszcze smaczniejsze, mają pyszny maślany smak) i za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor przez około 3 minuty na średnim ogniu.

Placki w czasie smażenia zwiększają swoją objętość i są bardzo puszyste. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami. Placki z ricottą gotowe. Smacznego!