Dawno nie gościły u mnie placki. Danie znane chyba wszystkim, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nieco kaloryczne. Te w wersji z samych ziemniaków kojarzą mi się z dzieciństwem. Dlatego to mój pomysł na obiad dziś. Takie z cukinią są zdecydowanie bardziej delikatne i nieco słodsze w smaku od tych tradycyjnych. W sam raz na dzisiejszy obiad.
Składniki (dla 4 osób):
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cukinia zielona
- pół cebuli
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej, może być zwykła pszenna
- sól
- pieprz
- jogurt grecki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i przecieramy ręcznikiem papierowym z wody. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, można też zmiksować w malakserze. Podobnie cebulę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku. Oba starte warzywa łączymy ze sobą, dodajemy jajko, sól, pieprz do smaku i jajko.
Dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Może się zdarzyć, że trzeba dodać więcej mąki, choć nie polecam, bo wtedy nie są tak delikatne w smaku. Smażymy na oleju. Najlepiej z pestek winogron. Jest zdecydowanie bardziej łagodny w zapachu. Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy w towarzystwie jogurtu greckiego. Placki ziemniaczano-cukiniowe Mniam!