Placuszki jagodowe – pyszne pieguski są ekspresowe w zrobieniu. Można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia, bo nie są zbyt kaloryczne, a co najważniejsze są pyszne i mocno jagodowe.

Sezon na jagody trwa krótko i choć jagody w tym przepisie można zastąpić na przykład borówkami amerykańskimi, to jednak polecam choć raz spróbować oryginalny przepis. Przy okazji, na blogu jest też przepis na pyszne placki z ricottą, tutaj, które również smacznie polecam.

Placuszki jagodowe to pomysł na letnie, owocowe śniadanie. Nie trzeba się przy nich za dużo napracować, nadadzą się też jako drugie śniadanie, albo słodki podwieczorek. Można też zabrać je do pracy, ale liczmy się z tym, że po ich zjedzeniu nasza buzia może się rzucać wszystkim w oczy.

Składniki (na 8 sztuk małych placuszków):

  • 100 g jagód
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub erytrolu

Plus cukier puder, miód, syrop klonowy (wedle uznania, do wyboru) i jagody do posypania.

Przygotowanie:

Jagody myjemy i lekko osuszamy z nadmiaru wody, na przykład na papierowym. W misce łączymy ze sobą za pomocą łyżki jogurt naturalny, jajko i jagody, a  następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią lub erytrol.

Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i smarujemy ją płaską łyżeczką masła klarowanego.

Nakładamy porcje ciasta za pomocą dużej łyżki i smażymy przez kilka minut z dwóch stron aż do zarumienienia. Placuszki jagodowe – pyszne pieguski gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *