Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami, czyli opcja dla mięsożerców i osób aktywnych fizycznie. Z dodatkiem suszonych pomidorów to po prostu niebo w gębie.
Często w swojej pracy dietetycznej słyszę: -„Wieprzowina w diecie? Chyba nie”. A to duży błąd. Polędwica wieprzowa zaliczana jest do białego mięsa, szybko się ją przygotowuje, jest wysokobiałkowa, a niskotłuszczowa i niskokaloryczna. Polecana jest sportowcom i osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 polędwica wieprzowa (około 500 g)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- Słoik suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- Papryka ostra mielona
- Woda (tyle, aby zakryła mięso)
- Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- Pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 procent
Przygotowanie:
Polędwicę myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego, pozbywamy się białej błony z zewnątrz i kroimy w talarki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach i układamy na niej mięso. Podsmażamy z oby dwóch stron na złoty kolor, zdejmujemy z patelni, zostawiamy na boku.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę posiekaną na drobno, żabki czosnku przeciśnięte przez praskę i suszone pomidory, dodajemy kawałki mięsa i podlewamy winem. Gdy nadmiar alkoholu odparuje, dolewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 25 minut, doprawiamy papryką ostrą, mieloną oraz solą. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną sosu w małej misce. Dolewamy do całości.
Na koniec posypujemy mąką ziemniaczaną po całości przez sitko. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Można dodać świeżą pietruszkę lub kolendrę posiekaną na drobno. Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami gotowe. Można podawać z ryżem, kaszą gryczaną czy ziemniakami wedle uznania. Smacznego!