W sezonie letnim na obiad warto przygotować  bardzo smaczne pomidory faszerowane kaszą jaglaną. Danie proste w wykonaniu, smaczne i aromatyczne, a przy tym o niskiej kaloryczności.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 duże pomidory
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła klarowanego
  • pół kostki sera feta
  • listki świeżej bazylii
  • łyżeczka oliwy z oliwek do nasmarowania naczynia
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, odcinamy górę pomidora (czapeczkę) i zostawiamy. Wnętrze pomidorów wydrążamy łyżką. Polecam do tej czynności łyżkę do lodów. Zawartość środka zostawiamy w miseczce. Kaszę gotujemy na sypko, tzn. na jedną szklankę kaszy stosujemy 2,5 szklanki wody, gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli i łyżeczki oleju przez 12 minut, a później zostawiamy jeszcze na 15 minut pod przykryciem.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy na drobno, podsmażamy, w tym czasie obieramy pieczarki, które kroimy w talarki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy razem z cebulą aż do zarumienienia. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną oraz wydrążone wnętrza pomidorów. Doprawiamy delikatnie pieprzem oraz szczyptą soli i wszystko razem mieszamy. Faszerujemy pomidory, na wierzchu posypujemy serem typu feta pokruszonym na drobno, przykrywamy końcówkami pomidora pozostawionymi wcześniej.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim pomidory i wstawiamy je na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *