Pudding chia z herbatą matcha i ananasem to moje ulubione drugie śniadanie. Zresztą pudding chia to w ogóle dobry pomysł na pożywne i energetyczne drugie śniadanie.

Łatwo się go przygotowuje, jest bardzo sycący, dietetyczny i można go dowolnie modyfikować, jednak przepis z japońską herbatą matcha polecam szczególnie.

Pudding chia z herbatą matcha i ananasem

Herbata matcha

Matcha ma silne właściwości neutralizujące wolne rodniki. Wszystko za sprawą obecności antyutleniaczy, które działają silnie antynowotworowo. Poza tym antyutleniacze zapobiegają nowotworom, nadciśnieniu czy też cukrzycy. Matcha ma silniejsze działanie niż uważana za lidera w tej dziedzinie herbata zielona. A to wszystko dzięki temu, że tutaj nie wypijamy wywaru z liści, a wywar wraz ze zmielonymi liśćmi. Co ważne herbata matcha dostarcza tyle samo kofeiny, co filiżanka kawy, jednak energia jest uwalniana stopniowo, a nie tak jak w przypadku kawy gwałtownie, więc pozwala na zachowanie energii na dłużej.

Pudding chia z herbatą matcha i ananasem

Ma również właściwości odprężające dzięki zawartości L-teaniny, która działa kojąco na układ nerwowy, ale to można uzyskać jedynie przy dłuższym parzeniu herbaty. Co ważne matchy nie należy zalewać wrzątkiem, wszystko po to aby zachowała swoje właściwości. I co najważniejsze, wspomaga odchudzanie, potwierdzają to badania, że regularne pojawianie się w diecie matchy wspomaga proces odchudzania.

Pudding chia z herbatą matcha i ananasem

Składniki na pudding (2 porcje):

  • 1 szklanka (250 ml) mleka migdałowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 czubate łyżeczki matchy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Pudding chia z herbatą matcha i ananasem

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy w małym rondelku, a następnie chwilę studzimy. Dodajemy nasiona chia oraz herbatę matcha i miód. Mieszamy aż do połączenia składników, tak aby nie było grudek, trwa to około 4 minuty. Następnie przelewamy do naczynia, w którym będziemy podawać pudding (u mnie to słoiki, bo łatwiej jest zabrać do pracy). Dzielimy więc na dwie porcje po równo.

Pudding chia z herbatą matcha i ananasem

Wstawiamy na około godzinę do lodówki, a w tym czasie blendujemy ananasa na mus. Na patelni podprażamy płatki migdałów aż do zarumienienia. Wyciągamy pudding z lodówki i na wierzchu rozlewamy mus z ananasa, a na to posypujemy płatki migdałowe i po pół łyżeczki syropu klonowego. Wstawiamy do lodówki. Ja zawsze przygotowuję w wieczór poprzedzający planowane drugie śniadanie. Pudding chia z herbatą matcha i ananasem gotowy. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *