Pulpety jaglane z suszonymi pomidorami i cebulą to odpowiedź na mięsną wersję pulpetów. Niezwykle łatwo się je robi, są pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.

Pulpety jaglane z suszonymi pomidorami i cebulą

Te pulpety są chyba najbardziej łatwymi w przygotowaniu pulpetami, jakie kiedykolwiek robiłam. Naprawdę wystarczy kilkanaście minut. Przepis jest inspirowany jaglanymi klopsikami z bloga erVegan. Odrobinę go zmodyfikowałam wedle własnego smaku i dodałam coś od siebie. Polecam je jako dodatek do zupy, albo składnik do drugiego dania, z dodatkiem jakiejś ulubionej surówki lub tak jak u mnie – z modrą kapustą. 

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki (na 4 porcje po 6 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej – masa sucha (szklanka o pojemności 220 ml)
  • 1 słoik suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
  • Pół szklanki zmielonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, jeśli nie mamy)
  • 1 mała cebula starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Płaska łyżeczka oregano i papryki słodkiej mielonej
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą, ciepłą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczy. Następnie tak przygotowaną kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę co jakiś czas mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • W tym czasie mielimy w młynku ziarna słonecznika, a pomidory suszone blendujemy na gładką masę (pomidory nie muszą być dokładnie odsączone z zalewy olejowej, trochę tego oleju potrzebujemy, aby kotlety nie wyszły suche).
  • Cebulę obieramy i ścieramy na tarce  o drobnych oczkach. 
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg).
  • W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, a więc kaszę jaglaną, zmielone ziarna słonecznika, zblendowane suszone pomidory oraz cebulę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy także przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
  • Całość bardzo dokładnie mieszamy i za pomocą dłoni formujemy małe pulpeciki. Na koniec układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrobieniu wszystkich pulpetów wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut aż do ich zarumienienia. 

Pulpety jaglane z suszonymi pomidorami i cebulą gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *