Pulpety jaglane z suszonymi pomidorami i cebulą to odpowiedź na mięsną wersję pulpetów. Niezwykle łatwo się je robi, są pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.
Te pulpety są chyba najbardziej łatwymi w przygotowaniu pulpetami, jakie kiedykolwiek robiłam. Naprawdę wystarczy kilkanaście minut. Przepis jest inspirowany jaglanymi klopsikami z bloga erVegan. Odrobinę go zmodyfikowałam wedle własnego smaku i dodałam coś od siebie. Polecam je jako dodatek do zupy, albo składnik do drugiego dania, z dodatkiem jakiejś ulubionej surówki lub tak jak u mnie – z modrą kapustą.
ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE GRZYBOWYM
Składniki (na 4 porcje po 6 sztuk):
- 1 szklanka kaszy jaglanej – masa sucha (szklanka o pojemności 220 ml)
- 1 słoik suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
- Pół szklanki zmielonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, jeśli nie mamy)
- 1 mała cebula starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Płaska łyżeczka oregano i papryki słodkiej mielonej
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą, ciepłą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczy. Następnie tak przygotowaną kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę co jakiś czas mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie mielimy w młynku ziarna słonecznika, a pomidory suszone blendujemy na gładką masę (pomidory nie muszą być dokładnie odsączone z zalewy olejowej, trochę tego oleju potrzebujemy, aby kotlety nie wyszły suche).
- Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg).
- W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, a więc kaszę jaglaną, zmielone ziarna słonecznika, zblendowane suszone pomidory oraz cebulę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy także przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy i za pomocą dłoni formujemy małe pulpeciki. Na koniec układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrobieniu wszystkich pulpetów wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut aż do ich zarumienienia.
Pulpety jaglane z suszonymi pomidorami i cebulą gotowe. Smacznego!