Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi, to najpyszniejszy pomysł na lekkie i zdrowe pulpety. Proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i o cudownym kolorze.

Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi

Tego typu dania są wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego są bardzo zdrowe, ponieważ mają mnóstwo wartości odżywczych, w tym cennego dla zdrowia żelaza. Wykorzystanie mięsa z udźca indyka gwarantuje też to, że nie są tłuste i są lekkostrawne. Wystarczy je podać z ulubioną letnią surówką i jak u mnie – z amarantusem, a pyszny posiłek gotowy.

ZOBACZ TAKŻE: PULPETY JAGLANE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CEBULĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mięsa z udźca indyka (najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je samemu)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 czubate łyżki bułki tartej razowej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju rzepakowego 

Na wywar:

  • 1,5 l wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego bio
  • 1 marchewka
  • mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub 1 łyżeczka śmietany 12 procent 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej na drobno

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od umieszczenia w misce mięsa mielonego i wymieszania go z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy (w zależności od tego, czego używamy) i podsmażamy na nim szpinak, aż do momentu, gdy nadmiar wody wyparuje, a szpinak zmniejszy swoją objętość. 
  • Podsmażony szpinak blendujemy i dodajemy do miski z mięsem i czosnkiem. Dodajemy także sól, pieprz do smaku oraz jajko i bułkę tartą.
  • W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, dorzucamy przyprawy oraz kostkę bulionową, a także marchewkę i pietruszkę obrane oraz umyte i pokrojone w małą kostkę. 
  • Gdy wywar będzie się gotował, z masy mięsno-szpinakowej formujemy za pomocą dłoni pulpety i wrzucamy je na wrzący wywar. Całość gotujemy około 10-12 minut.
  • Po tym czasie doprawiamy wywar świeżo zmielonym pieprzem, a także solą – w razie potrzeby. Dodajemy także mleko roślinne lub śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
  • Następnie pulpety wyjmujemy, a wywar zagęszczamy mąką ziemniaczaną przesianą przez sitko. Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym gotowe. Smacznego!
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.