Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym, czyli zielony rządzi, to najpyszniejszy pomysł na lekkie i zdrowe pulpety. Proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i o cudownym kolorze.
Tego typu dania są wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego są bardzo zdrowe, ponieważ mają mnóstwo wartości odżywczych, w tym cennego dla zdrowia żelaza. Wykorzystanie mięsa z udźca indyka gwarantuje też to, że nie są tłuste i są lekkostrawne. Wystarczy je podać z ulubioną letnią surówką i jak u mnie – z amarantusem, a pyszny posiłek gotowy.
ZOBACZ TAKŻE: PULPETY JAGLANE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CEBULĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mięsa z udźca indyka (najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je samemu)
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 3 czubate łyżki bułki tartej razowej
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
Na wywar:
- 1,5 l wody
- 1 kostka bulionu warzywnego bio
- 1 marchewka
- mała pietruszka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub 1 łyżeczka śmietany 12 procent
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej na drobno
Przygotowanie:
- Zaczynamy od umieszczenia w misce mięsa mielonego i wymieszania go z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy (w zależności od tego, czego używamy) i podsmażamy na nim szpinak, aż do momentu, gdy nadmiar wody wyparuje, a szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Podsmażony szpinak blendujemy i dodajemy do miski z mięsem i czosnkiem. Dodajemy także sól, pieprz do smaku oraz jajko i bułkę tartą.
- W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, dorzucamy przyprawy oraz kostkę bulionową, a także marchewkę i pietruszkę obrane oraz umyte i pokrojone w małą kostkę.
- Gdy wywar będzie się gotował, z masy mięsno-szpinakowej formujemy za pomocą dłoni pulpety i wrzucamy je na wrzący wywar. Całość gotujemy około 10-12 minut.
- Po tym czasie doprawiamy wywar świeżo zmielonym pieprzem, a także solą – w razie potrzeby. Dodajemy także mleko roślinne lub śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
- Następnie pulpety wyjmujemy, a wywar zagęszczamy mąką ziemniaczaną przesianą przez sitko. Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie własnym gotowe. Smacznego!