Pulpety pieczone z warzywami, czyli obiad jednogarnkowy, a w zasadzie jednonaczyniowy, bo nie przygotowuje się go w garnku, a w naczyniu do zapiekania. To szybki, smaczny i bardzo łatwy w zrobieniu obiad.

Pulpety pieczone z warzywami, czyli obiad jednogarnkowy
Pulpety pieczone z warzywami, czyli obiad jednogarnkowy

Do tego dania wykorzystałam mięso mielone z indyka. Najlepiej kupić mięso w kawałku z dobrego źródła i samemu zmielić. Poza tym potrzebujemy ziemniaki, paprykę, fasolkę i pyszny obiad gotowy.

Składniki (na 4 porcje):

Na pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g bułki tartej
  • 10 g musztardy sarepskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majeranku
  • mała łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego

Warzywa

  • 600 g ziemniaków
  • 2 duże papryki dowolnego koloru
  • 200 g fasolki zielonej (może być mrożona)
  • 15 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 50 g parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania warzyw, a więc ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Wrzucamy do miski. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Wszystkie warzywa mieszamy w misce z oliwą i solą. Pietruszkę blendujemy lub siekamy na bardzo drobno za pomocą noża. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zmiksowaną pietruszkę i parmezan mieszamy ze sobą i wrzucamy do miski z warzywami.
  • Następnie za pomocą dłoni całość bardzo dokładnie mieszamy, aby warzywa pokryły się pietruszką i parmezanem. Warzywa przesypujemy do naczynia, w którym będziemy piec danie. Warto wcześniej naczynie wysmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, aby składniki nie przywierały w czasie obróbki termicznej.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • Cebule obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce umieszczamy mielone mięso, cebulę, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. W dalszej kolejności dodajemy też przyprawy oraz musztardę, jajko i bułkę tartą. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i za pomocą dłoni formujemy małe pulpety (około 12 sztuk). Na koniec pulpety układamy między warzywami w naczyniu do zapiekania. Całość pieczemy około 40 minut. Pulpety pieczone z warzywami, czyli obiad jednogarnkowy gotowy. Z pewnością Wam posmakuje. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *