Królowa kasz to według mnie kasza jaglana. Uwielbiam posiłki z nią w roli głównej, dlatego dziś proponuję pulpety z kaszy jaglanej z warzywami- dietetyczne i wegetariańskie w sosie pomidorowym.
Składniki (na 14 pulpetów):
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 3 marchewki
• 6 pieczarek
• kawałek selera
• pół pęczka natki pietruszki oraz garść posiekanego świeżego szczypiorku
• 1 ząbek czosnku
• 1 jajko
• 1 łyżka masła klarowanego
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Na sos:
• 1,5 szklanki przecieru z pomidorów
• 1 szklanka wody
• 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną. W przypadku kaszy jaglanej należy pamiętać o tym, aby ją dokładnie wypłukać zanim zaczniemy gotować, aby pozbyć się charakterystycznej goryczy. Na 1 szklankę kaszy jaglanej potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na maśle klarowanym aż do zarumienienia. Seler i marchewkę obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypior oraz natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko chwilę podsmażamy cały czas mieszając i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wszystkie składniki będą już chłodne mieszamy je ze sobą i dodajemy jajko. Formujemy okrągłe pulpety – mocno je ściskamy aby miały zwartą strukturę i nie rozpadły się w czasie gotowania. Można dodać w razie potrzeby bułki tartej, ale nie powinno być takiej sytuacji. Uformowane kotlety układamy w koszyku do gotowania na parze.
W garnku do gotowania na parze mieszamy składniki na sos, przykrywamy koszykiem z pulpetami i wszystko gotujemy około 10 minut. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz do sosu, wedle uznania. Gotowe. Podajemy z jakąś lekką sałatką, u mnie z rukoli, kiełków oraz ogórka i oliwą z oliwek.