Purée z młodych buraków do obiadu, bo kto powiedział, że purée musi być tylko z ziemniaków. To fajna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast samych ziemniaków. Zwłaszcza teraz, gdy młode buraczki kuszą swoim wyglądem i smakiem.

Purée z młodych buraków
Purée z młodych buraków

Młode buraczki, jak wszystkie nowalijki są dostępne tylko chwilę, więc warto wykorzystać na nie sezon. Pyszna botwinka, czy ćwikła do obiadu lub właśnie purée z buraków to szybkie pomysły na ich wykorzystanie. Młode buraczki są bardzo słodkie (z tego powodu osoby chore na cukrzycę powinni je ograniczać), bardzo smaczne i przede wszystkim miękkie, dlatego wymagają krótszego czasu gotowania.

ZOBACZ TAKŻE: BOTWINKA – WIOSENNA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW

A tak przy okazji, buraki są bardzo zdrowe, to wiadomo, wspominałam o tym nie raz, warto jednak dodać, że buraczki są źródłem dwóch bardzo rzadkich metali – rubidu i cezu, które działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 podłużne buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • mała łyżeczka listków tymianku świeżego lub suszonego
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego (w wersji wegańskiej można dodać naturalny jogurt kokosowy)

Dodatki :

Garść orzechów włoskich – posiekanych na kawałki, cebulka dymka posiekana na drobno

ZOBACZ TAKŻE: KOPYTKA Z BURAKIEM – BEZGLUTENOWE

Przygotowanie:

  • Buraki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo małą kostkę. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować warzywa.
  • Ziemniaki obieramy i myjemy (nie kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w całości), także wrzucamy do garnka.
  • Warzywa zalewamy wodą na tyle, aby wszystkie znalazły się pod wodą. Dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy wodę i jeszcze na chwilę stawiamy garnek na palniku, aby pozbyć się całkowicie wody.
  • Zdejmujemy z palnika. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeży lub suszony tymianek, a także szczyptę pieprzu i całość blendujemy blenderem żyrafą. 
  • Na koniec dodajemy jogurt grecki lub kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować purée, z wierzchu całość polewamy łyżeczką oliwy i posypujemy orzechami oraz cebulką.
  • Purée z młodych buraków gotowe. To dobry dodatek do obiadu, na przykład jajka sadzonego i szklanki maślanki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *