Szybki, smaczny, nieco bardziej kaloryczny, ale pyszny obiad, czyli quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem. Danie niezwykle energetyczne, idealne na obiad w pół godziny.

Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem
                                                 Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem

Składniki (2-3 porcje):

  • 6 średnich ziemniaków, startych na tarce o grubych oczkach
  • około 150-200 g piersi indyka, chudej kiełbasy bądź w wersji bezmięsnej ugotowanej ciecierzycy
  • około 100 g świeżego szpinaku
  • 5 pieczarek
  • pół cebuli
  • 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietany 12 procent
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem
                            Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem

Przygotowanie:

Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie niewielką ilością oleju. Ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach odciskamy z nadmiaru wody i podsmażamy na łyżce oleju przez około 3 minuty. Spód formy wylepiamy podsmażoną masą ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza (opcja dolne i górne grzanie oraz termoobieg) i podpiekamy w nim formę wylepioną z ziemniakami przez 15 minut.

Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem
                                        Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem

W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy je w plastry, kiełbasę bądź kurczaka kroimy na małe kawałki, cebulę siekamy na drobno. Liście szpinaku myjemy i suszymy. Kolejno na patelni podsmażamy na łyżce oleju kiełbasę (lub mięso, albo w wersji bezmięsnej ciecierzycę), pieczarki oraz cebulę. Doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, papryki oraz gałki.

Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem
                                          Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem

W misce rozmącamy jajka, dodajemy mleko oraz śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy podpieczony spód, posypujemy wierzch serem, na to nakładamy podpieczone pieczarki, cebulę i kiełbasę (lub mięso albo ciecierzycę), następną warstwę stanowią liście szpinaku. Na całość wylewamy mieszaninę jajka, śmietany oraz mleka. Całość podpiekamy w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia wierzchu. Quiche z ziemniaczanym spodem i szpinakiem gotowe. Idealne w połączeniu z domowym keczupem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *