Racuchy truskawkowe na kefirze to pomysł na pyszny i zdrowy posiłek w czerwcu, kiedy to truskawki królują na naszym stole. Bardzo szybko się je przygotowuję i świetnie nadadzą się na obiad w upalny dzień.

Racuchy truskawkowe na kefirze
Racuchy truskawkowe na kefirze

Do jedzenia truskawek chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Truskawki są niskokaloryczne, więc osoby chcące zgubić zbędne kilogramy bez obaw mogą je zajadać. Ogromny plus jest taki, że mają w swoim składzie bromelainę, a więc enzym, który ma mnóstwo udowodnionych właściwości zdrowotnych (najważniejsza z nich to profilaktyka antynowotworowa), w tym także wspomagających odchudzanie. 

ZOBACZ TAKŻE: PLACKI Z RICOTTĄ

Te racuchy przygotowane są na kefirze z dodatkiem sody oczyszczonej, a nie drożdży, więc czas ich zrobienia wyraźnie się skraca, bo nie musimy czekać na wyrastanie ciasta. Są też zecydowanie bardziej lekkostrawne, ale jednocześnie sycące. Taką ilością spokojnie najedzą się dwie osoby. Oczywiście pod warunkiem, że na przykład na obiad była jeszcze miska pożywnej zupy.

Składniki (na około 16 sztuk w zależności od wielkości):

  • 1 szklanka kefiru
  • 6-8 truskawek (jeśli duże, to 6; małych można 8)
  • 1 jajko (duże)
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka erytrytolu, można tez użyć zwykły cukier lub ksylitol
  • Płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej lub pszennej
  • 1 łyżeczka octu
  • Szczypta soli
Racuchy truskawkowe na kefirze
Racuchy truskawkowe na kefirze

Przygotowanie:

  • W małej misce łączymy ze sobą kefir, jajko, oraz erytrytol i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  • Następnie dodajemy sodę oczyszczoną – pół płaskiej łyżeczki, a na nią delikatnie polewamy ocet. Soda zaczyna się pienić. W tym momencie dodajemy mąkę owsianą oraz szczyptę soli i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto ma dość gęstą konsystencję. Gdyby jednak było za rzadkie można dodać dodatkową łyżkę mąki owsianej.
  • Truskawki kroimy na pół a następnie w około 0,5-centymetrowe plastry i dorzucamy do masy ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki. Truskawki mogą ulec nieco rozpadowi.
  • Racuchy smażymy na patelni teflonowej, którą dosłownie bardzo delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy na niewielkim ogniu przez chwilę z oby dwóch stron. Racuchy truskawkowe na kefirze gotowe. Na koniec przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *