Zapach smażonych racuszków jest nie do opisania. A smak… Świetna propozycja na deser. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Wbrew pozorom robi się je szybko, a więc do dzieła. Oto przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami.
Składniki (na około 25 sztuk):
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- 50 g masła
- ¼ l mleka
- 2 jaja
- 50 g cukru
- 2 jabłka starte na grubych oczkach
- Olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i ½ szklanki mleka, mieszaninę wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopione masło i mieszać łyżką aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na koniec dodać starte jabłka. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny (drożdże muszą zacząć pracować).
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem, z owocami, konfiturą lub sokiem owocowym. Smacznego!