Zapach smażonych racuszków jest nie do opisania. A smak… Świetna propozycja na deser. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Wbrew pozorom robi się je szybko, a więc do dzieła. Oto przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami.

Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami

Składniki (na około 25 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • ¼ l mleka
  • 2 jaja
  • 50 g cukru
  • 2 jabłka starte na grubych oczkach
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i ½ szklanki mleka, mieszaninę wlać do mąki, dać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopione masło i mieszać łyżką aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na koniec dodać starte jabłka. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny (drożdże muszą zacząć pracować).

Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami

Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem, z owocami, konfiturą lub sokiem owocowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *