Risotto w sosie pomidorowym śmiało można nazwać przepisem dla leniwych, ale chcących się zdrowo odżywiać. Jest banalne w przygotowaniu, pyszne, bardzo aromatyczne i sycące.

Przygotowanie tego przepisu zajmuje dosłownie 20 minut. Nie ma w nim żadnej filozofii i warto zrobić go więcej, by mieć od razu obiad na 2 dni.

ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO ZE SZPARAGAMI I SOCZEWICĄ

Risotto w sosie pomidorowym - przepis dla oszczędzających czas
Risotto w sosie pomidorowym – przepis dla oszczędzających czas

Składniki (na 4 -5 solidnych porcji):

  • 4 pieczarki
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół żółtej papryki
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • 15 cm białej części pora
  • Pół butelki passaty pomidorowej – 500 ml; w sezonie pomidorowym można użyć 4 pomidory – bardzo dojrzałe, obrane ze skórki i zblendowane
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu arborio (do risotto), ale można użyć też Basmati, gdy nie mamy oryginalnego ryżu do risotto, tak było u dziś u mnie
  • Przyprawy – 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej 

W wersji mięsnej można użyć dodatkowo 200 g piersi z indyka lub kurczaka  – najlepiej ekologicznych

Przygotowanie:

  • Gotujemy ryż w małym garnku, w delikatnie osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu.  Proporcje wody 2:1. Pamiętamy aby nie gotować ryżu w torebkach, nawet jeśli taki kupiliśmy, torebki rozcinamy i ryż gotujemy po prostu wsypując do wody.
  • W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na małym ogniu pora umytego i posiekanego w plasterki. 
  • Pieczarki przemywamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do pora i całość dalej podsmażamy co jakiś czas mieszając.
  • W tym czasie, jeśli przygotowujemy wersję mięsną, na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę i podsmażamy razem z pieczarkami i porem.
  • Marchewkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki kroimy w kostkę, a następnie wszystko dorzucamy do zawartości na patelni. Całość mieszamy i dalej podsmażamy.
  • Dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę, a także ryż, który powinien być już gotowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na koniec wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem wedle uznania, a także posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Risotto w sosie pomidorowym gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *