Risotto w sosie pomidorowym śmiało można nazwać przepisem dla leniwych, ale chcących się zdrowo odżywiać. Jest banalne w przygotowaniu, pyszne, bardzo aromatyczne i sycące.
Przygotowanie tego przepisu zajmuje dosłownie 20 minut. Nie ma w nim żadnej filozofii i warto zrobić go więcej, by mieć od razu obiad na 2 dni.
ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO ZE SZPARAGAMI I SOCZEWICĄ
Składniki (na 4 -5 solidnych porcji):
- 4 pieczarki
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- 15 cm białej części pora
- Pół butelki passaty pomidorowej – 500 ml; w sezonie pomidorowym można użyć 4 pomidory – bardzo dojrzałe, obrane ze skórki i zblendowane
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu arborio (do risotto), ale można użyć też Basmati, gdy nie mamy oryginalnego ryżu do risotto, tak było u dziś u mnie
- Przyprawy – 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej
W wersji mięsnej można użyć dodatkowo 200 g piersi z indyka lub kurczaka – najlepiej ekologicznych
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż w małym garnku, w delikatnie osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Proporcje wody 2:1. Pamiętamy aby nie gotować ryżu w torebkach, nawet jeśli taki kupiliśmy, torebki rozcinamy i ryż gotujemy po prostu wsypując do wody.
- W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na małym ogniu pora umytego i posiekanego w plasterki.
- Pieczarki przemywamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do pora i całość dalej podsmażamy co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie, jeśli przygotowujemy wersję mięsną, na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę i podsmażamy razem z pieczarkami i porem.
- Marchewkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki kroimy w kostkę, a następnie wszystko dorzucamy do zawartości na patelni. Całość mieszamy i dalej podsmażamy.
- Dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę, a także ryż, który powinien być już gotowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem wedle uznania, a także posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Risotto w sosie pomidorowym gotowe. Smacznego!