Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu to bardzo lekki, a jednocześnie bardzo pożywny przepis na wegański obiad. Oczywiście jak zwykle u mnie – jest to przepis szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu
Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu

To danie z kategorii banalnych w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa. Wystarczy kilka składników i sycące, zdrowe danie gotowe. Do jego przygotowania wykorzystałam tofu naturalne, ekologiczne, które wcześniej zamarynowałam, co sprawiło, że było naprawdę smaczne. Poza tym to danie uniwersalne, ponieważ sprawdzi się nie tylko na obiad, ale rownież na pyszną kolację lub przekąska do pracy.

ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS DLA OSZCZĘDZAJACYCH CZAS

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kostka tofu naturalnego, ekologicznego
  • 200 g ryżu jaśminowego, pełnoziarnistego
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała, żółta papryka lub pół dużej
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule szalotki
  • Pół brokuła podzielonego na małe różyczki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • Świeży szczypior do posypania
  • 1 łyżeczka (płaska) kurkumy

Do zamarynowania tofu:

  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Około 2 cm kawałek imbiru startego na tarce
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • Tofu wyjmujemy z opakowania i owijamy je ręcznikiem papierowym tak aby pozbyć się nadmiaru wody (dzięki temu tofu będzie podczas smażenia bardziej zwarte). Zostawiamy na około 15 minut, a jeśli mamy czas, możemy na dłużej.
  • W tym czasie gotujemy 200 g ryżu w 500 ml delikatnie osolonej wody (ryż wcześniej kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą). Brokuł gotujemy na półtwardo w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu jabłkowego i szczypty cukru (dzięki temu brokuł nie straci jasnego, zielonego koloru).
  • Ze składników na marynatę tworzymy mieszaninę, którą zalewamy tofu pokrojone w małą kostkę. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około pół godziny.
  • W tym czasie papryki myjemy i kroimy w cienkie paski. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim cebulę szalotkę posiekaną w paski. Następnie dodajemy marynowane tofu (bez marynaty, ponieważ wlejemy ją na sam koniec gotowania) i dalej podsmażamy aż do zarumienienia tofu.
  • W dalszej części dodajemy papryki posiekane w paski, a także marchewkę pokrojoną w talarki. Wszystko cały czas mieszając dalej smażymy. Na koniec dodajemy ryż oraz brokuł podzielony na mniejsze kawałki i cały czas mieszając smażymy aż do lekkiego podsmażenia ryżu. Dolewamy także marynatę, która została po marynowaniu tofu oraz kurkumę. W razie potrzeby danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Całość posypujemy orzeszkami pinii, posiekanym szczypiorem i polewamy olejem sezamowym.

Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu gotowy. Smacznego!

Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu
Ryż smażony z warzywami i marynowanym tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *