Ryż z kalafiora to zdrowy i pyszny zamiennik dla białego ryżu lub ziemniaków do obiadu. Jest nie tylko zaskakująco pyszny, ale też niskokaloryczny.

Kalafior nie należy do moich ulubionych warzyw, z różnych powodów, ale nie wyobrażam sobie go w ogóle nie jeść, ponieważ jest jednym z bardziej zdrowych warzyw. Staram się więc przygotowywać w bardziej przystępnej i lekkostrawnej formie. Dlatego dziś proponuję właśnie przepis na ryż z kalafiora.
Dlaczego warto jeść kalafiora?
W telegraficznym skrócie. Po pierwsze ma sporo sulforafanu, a więc związku chemicznego odpowiedzialnego za niszczenie komórek rakowych, co zostało już udowodnione kilkoma badaniami (i w zasadzie już to mnie przekonuje do kalafiora). Działa również przeciwzapalnie, ze względu na zawartość związku indol-3-karbinol. Jest dobrym źródłem witaminy C, a także witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Wspomaga trawienie, a także oczyszczanie organizmu. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, ze względu na dużą ilość witamin z grupy B. Zalicza się go nawet do grupy superfood z powodu tak wielu udowodnionych właściwości.

ZOBACZ TAKŻE: Kalafior pieczony w piekarniku
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mały lub pół dużego kalafiora
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 czubata łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Szczypta kurkumy
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
- Garść świeżej natki pietruszki lub mrożonej

Przygotowanie:
Do zrobienia ryżu z kalafiora wystarczy kilka minut. Zaczynamy od rozdzielenia kalafiora na różyczki i dokładnym umyciu go. Jeśli chcemy się pozbyć ewentualnych zabrudzeń lub żyjątek, które mogą się zdarzyć w kalafiorze wystarczy namoczyć go na 10 minut w zimnej i mocno osolonej wodzie.
Umytego kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach (można też użyć malaksera), ale wbrew pozorom to idzie niezwykle szybko. Startego w ten sposób kalafiora można też zamrozić.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z olejem rzepakowym. Dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, co chwilę mieszając tak, aby się nie przypalił. Dodajemy startego na tarce kalafiora i co chwilę mieszając podsmażamy przez 3 minuty.

Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumy do smaku. Wrzucamy także posiekaną natkę pietruszki i całość razem dokładnie mieszamy. Ryż z kalafiora do obiadu gotowy. Wspaniale zastępuje tradycyjny ryż lub ziemniaki. Niebo w gębie. Smacznego!