Ryż z kalafiora to zdrowy i pyszny zamiennik dla białego ryżu lub ziemniaków do obiadu. Jest nie tylko zaskakująco pyszny, ale też niskokaloryczny.

Ryż z kalafiora do obiadu - pyszny przepis
Ryż z kalafiora do obiadu – pyszny przepis

Kalafior nie należy do moich ulubionych warzyw, z różnych powodów, ale nie wyobrażam sobie go w ogóle nie jeść, ponieważ jest jednym z bardziej zdrowych warzyw. Staram się więc przygotowywać w bardziej przystępnej i lekkostrawnej formie. Dlatego dziś proponuję właśnie przepis na ryż z kalafiora. 

Dlaczego warto jeść kalafiora?

W telegraficznym skrócie. Po pierwsze ma sporo sulforafanu, a więc związku chemicznego odpowiedzialnego za niszczenie komórek rakowych, co zostało już udowodnione kilkoma badaniami (i w zasadzie już to mnie przekonuje do kalafiora). Działa również przeciwzapalnie, ze względu na zawartość związku indol-3-karbinol. Jest dobrym źródłem witaminy C, a także witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Wspomaga trawienie, a także oczyszczanie organizmu. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, ze względu na dużą ilość witamin z grupy B. Zalicza się go nawet do grupy superfood z powodu tak wielu udowodnionych właściwości.

Ryż z kalafiora do obiadu - pyszny przepis
Ryż z kalafiora do obiadu – pyszny przepis

ZOBACZ TAKŻE: Kalafior pieczony w piekarniku

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mały lub pół dużego kalafiora
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • Garść świeżej natki pietruszki lub mrożonej
Ryż z kalafiora do obiadu - pyszny przepis
Ryż z kalafiora do obiadu – pyszny przepis

Przygotowanie:

Do zrobienia ryżu z kalafiora wystarczy kilka minut. Zaczynamy od rozdzielenia kalafiora na różyczki i dokładnym umyciu go. Jeśli chcemy się pozbyć ewentualnych zabrudzeń lub żyjątek, które mogą się zdarzyć w kalafiorze wystarczy namoczyć go na 10 minut w zimnej i mocno osolonej wodzie. 

Umytego kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach (można też użyć malaksera), ale wbrew pozorom to idzie niezwykle szybko. Startego w ten sposób kalafiora można też zamrozić.  

Ryż z kalafiora do obiadu - pyszny przepis
Ryż z kalafiora do obiadu – pyszny przepis

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z olejem rzepakowym. Dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, co chwilę mieszając tak, aby się nie przypalił. Dodajemy startego na tarce kalafiora i co chwilę mieszając podsmażamy przez 3 minuty.

Ryż z kalafiora do obiadu - pyszny przepis
Ryż z kalafiora do obiadu – pyszny przepis

Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumy do smaku. Wrzucamy także posiekaną natkę pietruszki i całość razem dokładnie mieszamy. Ryż z kalafiora do obiadu gotowy. Wspaniale zastępuje tradycyjny ryż lub ziemniaki. Niebo w gębie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *