Ryż z wędzonym łososiem – danie w 15 minut, gdy potrzebujemy zjeść smacznie, zdrowo i nie mamy ochoty spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Smaczne na zimno i na ciepło.

Ryż z wędzonym łososiem - danie w 15 minut

To danie wykorzystuje łososia wędzonego na ciepło, który charakteryzuje się wysokim stopniem czystości mikrobiologicznej w porównaniu do wędzonego na zimno.

Łosoś wędzony na ciepło

Ma krótki termin przydatności do spożycia. Cechuje się też niższą zawartością soli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (przez co ma też niższą kaloryczność). 

Łosoś wędzony jest dobrym źródłem białka pełnowartościowego, czyli zawierającego aminokwasy zarówno endogenne i egzogenne. 

Taki łosoś to dobre żródło witamin A, D, E oraz z grupy B, a także potasu, fosforu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Ryż z wędzonym łososiem - danie w 15 minut

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 125 g wędzonego na ciepło łososia
  • 450 g mrożonego bobu (masa ze skórką) – można użyć świeżego lub zastąpić fasolką szparagową
  • 1 czerwona cebula
  • 125 g ryżu brązowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Pół czerwonej papryki
  • Garść świeżego koperku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • cytryna

Ryż z wędzonym łososiem - danie w 15 minut

Przygotowanie:

Zaczynamy od ryżu i bobu. W małym garnku gotujemy ryż w nieosolonej wodzie. W drugim gotujemy bób do miękkości, również w nieosolonej wodzie. Obieramy go ze skórki i zostawiamy w miseczce na boku.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy cebulę posiekaną na drobno oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kilku minutach, gdy cebula będzie zeszklona dodajemy łososia pokrojonego na drobne kawałki. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu.

Ryż z wędzonym łososiem - danie w 15 minut

Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paski i jeszcze chwilę podsmażamy. Dorzucamy bób oraz dodajemy sok z połowy cytryny, sos sojowy, suszony tymianek i cały czas mieszając podsmażamy. Na końcu dorzucamy ryż. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany koperek.

Ryż z wędzonym łososiem - danie w 15 minut

Przed podaniem posypujemy startą skórką z cytryny. Ryż z wędzonym łososiem – danie w 15 minut gotowe! Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *