Sałatka japońska z awokado to pomysł na pełnowartościowy posiłek do pracy. Łatwo się ją robi, jest smaczna, a do tego pięknie wygląda na talerzu.

Sałatka japońska z awokado

Dania typu sałatki to temat rzeka. Można wymyślać je bez końca. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, powinny też smakować i zaspokajać głód.

Sałatka japońska z awokado

Bardzo zdrowe awokado

Sałatka japońska z awokado to pomysł na przemycenie niezwykle zdrowego awokado w naszej kuchni. Nie każdemu  smakuje, ale gwarantuję, że w tej kompozycji polubi je każdy.

Sałatka japońska z awokado

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1¾ szklanka wody do gotowania ryżu
  • szklanka (200 ml) suchego ryżu brązowego
  • 1 szklanka pokrojonej marchewki (w zapałki, można też użyć obieraczki Julienne)
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 arkusze Nori (wodorostów)
  • garść kapusty Pak Choi (ja nie miałam tym razem, więc wykorzystałam rukolę zalegającą w lodówce)

Sałatka japońska z awokado

Na dressing:

  • 3 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron, jeśli nie mamy sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • duża łyżka wytrawnego sherry (można pominąć)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Szczypta mielonej papryki ostrej

Plus kostka tofu lub innego sera. Ja z powodu tego, że nie lubię tofu użyłam fety.

Sałatka japońska z awokado

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ryżu w delikatnie osolonej wodzie. W czasie gdy ryż się gotuje łączymy ze sobą w misce składniki na dressing i blendujemy. Pozostawiamy na boku.

Sałatka japońska z awokado

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałki lub za pomocą obieraczki Julienne. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Arkusze Nori tniemy w prostokąty, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 3 minuty.

Sałatka japońska z awokado

Ugotowany i wystudzony ryż wrzucamy do miski, dodajemy awokado pokrojone w kostkę, ser feta lub tofu także pokrojone w kostkę oraz prostokąty Nori i kapustę Pak Choi posiekaną na drobno (u mnie rukola, więc sałatka nie do końca japońska).

Sałatka japońska z awokado

Polewamy dressingiem tuż przed podaniem, doprawiamy ostrą papryką, mieszamy i już. Sałatka japońska z awokado gotowa. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *