Sałatka makaronowa z bobem, rukolą i jajkiem to doskonała propozycja dla wszystkich uwielbiających bób, na który sezon już trwa. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Sałatka oprócz walorów smakowych ma jeszcze jedną zaletę, świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Nie wymaga za wiele pracy, jest pożywna, dobrze zbilansowana i bardzo zdrowa.
Składniki (na 6-7 porcji):
- 250 g bobu
- 80 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 4 rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- garść rukoli
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Dodatkowo opcjonalnie ocet balsamiczny lub sos balsamiczny
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente także w lekko osolonej wodzie. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki, zostawiamy na boku. W dużej misce mieszamy ze sobą rukolę, makaron, ogórki obrane i pokrojone w kostkę, rzodkiewki pokrojone w półksiężyce oraz bób obrany ze skórki.
W małej miseczce przygotowujemy dressing, a więc mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy zawartość miski. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na koniec układamy na wierzchu kawałki jajka i całość polewamy sosem balsamicznym lub octem balsamicznym. Sałatka makaronowa z bobem, rukolą i jajkiem gotowa. Smacznego!