Sałatka śledziowa jest jedną z najczęściej przygotowywanych sałatek w grudniu. I choć miłośnicy śledzi uważają jedynie śledzika z cebulą i śmietaną, ja podpowiadam przepis na pyszną sałatkę śledziową w wersji kolorowo-warzywnej. Jak ją przygotować?
Dlaczego warto jeść śledzie?
Dawniej śledzie to był rarytas, aktualnie nie jest już tak doceniany, a szkoda. Śledź to ryba, która posiada cały arsenał cennych witamin i minerałów. W tym miejscu warto wspomnieć też, że należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi i jego populacja, według raportu WWF z 2013 roku, nie jest zagrożona wyginięciem.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze, to śledź jest niskokaloryczny, bo 100 g tej ryby to jedynie 150-200 kcal. Ma bardzo dużo pełnowartościowego białka. A przy tym wszystkim jest skarbnicą witamin, na przykład A, E wpływających korzystnie na wzrok oraz skórę, a także witaminy D, która między innymi reguluje gospodarkę wapniową w naszym organizmie, co istotne dla chorujących na osteoporozę. Z tego powodu warto aby śledzie zjadać w towarzystwie produktów z wapniem, który to ma szansę na właściwe przyswojenie się przez organizm.
ZOBACZ TAKŻE: Śledzie z orzechami i pietruszką
W śledziach jest też dużo witamin z grupy B (szczególnie B12 chroniącej przed anemią). Z minerałów warto wymienić choćby żelazo, a także jod i cynk. Wiedzieliście, że śledzie zwiększają produkcję serotoniny, hormonu szczęścia? Tak, tak…, podobnie jak czekolada. Regularne włączanie ich do diety może więc poprawić nam humor. Mówi się, że jedzenie 200 g śledzi codziennie, przez dwa tygodnie przynosi ten efekt. Ktoś próbował?
Warto również wspomnieć o bardzo dużej zawartości tłuszczy, a zwłaszcza Omega-3, których to nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które są niezbędne dla funkcjonowania i zdrowia naszego organizmu (ich niedobór może powodować na przykład senność czy depresję, a także choroby skóry, choroby układu krążenia czy nawet nowotwory). I ważna informacja dla dbających o linię, kwasy Omega-3 wpływają pozytywnie na metabolizm, dzięki czemu ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej, stąd też osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów nie powinny ich sobie odmawiać.
Sałatka śledziowa – składniki:
- 4 filety śledziowe matjas (uważajcie na podróbki dziewiczego śledzia sprzedawanego w Polsce pod nazwą a’la matjas, to „a’la” ma tu duże znaczenie)
- 1 czerwona papryka (świeża)
- 1 żółta papryka (świeża)
- Pół czerwonej cebuli
- Pół małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Nie ma tu żadnej filozofii. Płaty śledziowe najpierw moczymy w przegotowanej wodzie przez około 3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Cebulę siekamy na drobno i dodajemy do śledzi. Dokładnie mieszamy, aby śledzie „przegryzły” się z cebulką i zostawiamy na pół godziny.
W tym czasie papryki myjemy, pozbywamy ich gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do śledzi. Musztardę mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy do zawartości w misce. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku i zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Sałatka śledziowa gotowa. Smacznego!