Sałatka wiosenna z quinoa a’la tabbouleh to propozycja na świetne danie kolacyjne lub do pracy. Zdrowa, smaczna i bardzo aromatyczna.
Tabbouleh, czyli arabska sałatka z kaszy kuskus. Jednak zamiast klasycznie wykorzystanej do zrobienia tabbouleh kaszy kuskus polecam quinoa, czyli komosę ryżową, która jest bezglutenowa i bardzo dobrze nadaje się do sałatek.
Składniki:
- Pół szklanki komosy ryżowej białej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- Pęczek rzodkiewki
- Pęczek świeżych szparagów zielonych
- Szczypiorek
- Garść liści mięty
- Garść kiełków rzeżuchy
- Na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki mielonego chilli, pół łyżeczki trawy cytrynowej, szczypta kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1. Szparagi w razie potrzeby obieramy, pozbywamy się twardych końcówek i gotujemy do miękkości. Studzimy.
Papryki, ogórka kroimy na małe kawałki, rzodkiewkę w talarki a cebulę siekamy na drobno. Szparagi kroimy na pół. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miętę i szczypiorek posiekany na drobno. Ze składników na dressing tworzymy mieszankę, którą polewamy sałatkę.
Wszystko kolejny raz ze sobą mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka wiosenna z quinoa a’la tabbouleh gotowa. Opcjonalnie można dodać sera feta pokruszonego na drobno. Smacznego!