Sałatka z arbuzem i serem halloumi – przepis pełen witamin i pysznego smaku. Lekka, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na wiosenną lub letnią kolację.
Arbuz bio upolowany, więc moja ulubiona sałatka z dodatkiem sera halloumi musi być. Tego typu sałatki są łatwe w przygotowaniu, bardzo sycące, a do tego nie mają zbyt wielu kalorii. Za każdym razem można ją modyfikować pod swój smak. Głównym składnikiem jest jednak arbuz i on musi pozostać.
Wiedzieliście, że arbuz zaliczany jest do warzyw, a nie owoców? Jeden z amerykańskich stanów wybrał arbuza jako stanowe warzywo. To ciekawostka, o której pewnie nie wszyscy wiedzą, tak jak i o tym, że gdy delikatnie posoli się arbuza, staje się on jeszcze bardziej słodki.
Generalnie arbuz składa się w około 90 procentach z wody, więc witamin nie ma w nim zbyt wiele (oprócz witaminy C). Jednak arbuz jest wartościowy ze względu na obecność przeciwutleniaczy, które nie tylko opóźniają proces starzenia, ale hamują także namnażanie się komórek nowotworowych. Posiada również aminokwas – cytrulinę, która wspomaga serce, a także regenerację organizmu po ćwiczeniach fizycznych. I na koniec, co najważniejsze, arbuz działa jak afrodyzjak.
ZOBACZ TAKŻE: SAŁATKA Z ARBUZEM I SEREM FETA
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1/4 małego arbuza
- 200 g sera halloumi lub w wersji wegańskiej tofu
- Pół żółtej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- Nasiona granatu – 3 łyżki
- 160 g mieszanki sałat
- Garść listków bazylii
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
Na dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
- W dużej misce wysypujemy sałatę. Arbuza kroimy w kostkę i rozrzucamy na sałacie.
- Paprykę żółtą myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Rozrzucamy na sałacie z arbuzem.
- Seler naciowy kroimy na małe kawałki i również rozrzucamy na sałacie.
- Nasiona granatu rozsypujemy równomiernie na zawartości miski.
- Na patelni, najlepiej grillowej podsmażamy ser halloumi. W tym celu patelnię smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek i i układamy na niej ser halloumi pokrojony w plastry o szerokości 1,5 cm. Podsmażamy chwilę z obu stron aż się zarumienią.
- Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę.
- Na wierzchu składników w misce układamy podsmażony ser halloumi. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec posypujemy świeżymi listkami bazylii i polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy od razu. Sałatka z arbuzem i serem halloumi – przepis pełen witamin gotowa. Smacznego!