Sałatka z awokado, łososia wędzonego i rukoli z dressingiem malinowym to kolejna odsłona awokado, które to uwielbiam, a że jest bardzo zdrowe, to serdecznie polecam.
Sezon sałatkowy w pełni, nie ma nic lepszego latem niż sałatka. Kombinacji i pomysłów jest mnóstwo, ja dołączam kolejny sałatkowy przepis.
Awokado to owoc, którego bardzo zalecam włączyć do diety. Ma mnóstwo właściwości leczniczych i zdrowotnych. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, przyda się więc osobom z chorobami układu krążenia.
Jak na owoc, awokado ma bardzo mało cukrów prostych. Zaleca się go więc osobom chorującym na cukrzycę typu 2. Poza tym działa wspomagająco w diecie przy insulinooporności. Jest za to bogate w tłuszcze. Ale nie obawiajmy się ich, bo to dobre tłuszcze. Jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwiera bardzo dobre proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Ma bardzo dużo witamin C, E, A. Działa antynowotworowe. Bardzo korzystnie wpływa na wzrok dzięki zawartości luteiny.
Składniki (2-3 porcje):
- Duża garść rukoli
- Mała garść szpinaku
- 1 ogórek gruntowy
- 1 awokado
- 100 g łososia norweskiego z hodowli ekologicznej
- 6 migdałów
- ¼ czerwonej cebuli
- Na dressing: 10 malin, 1 łyżka sosu sojowego, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki miodu, pieprz – szczypta
Przygotowanie:
Rukolę i szpinak myjemy, odwirowujemy lub suszymy na ręczniku. W dużej misce łączymy ze sobą odsączone szpinak i rukolę. Na wierzchu rozrzucamy awokado pokrojone w plastry, cebulę pokrojoną w pióra, ogórka obranego i pokrojonego w kostkę oraz łososia pokrojonego dowolnie.
Migdały siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy z wierzchu. Składniki na dressing miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Polewamy całość i gotowe:) W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Sałatka z awokado, łososia wędzonego i rukoli z dressingiem malinowym gotowa. Smacznego!