Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym to propozycja obiadowa na upalny dzień, kiedy to organizm potrzebuje głównie nawodnienia i lekkich posiłków. Jest bardzo sycąca, zdrowa, a przy tym pyszna i niskokaloryczna.

Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym
Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym

Jestem ogromną miłośniczką bobu i ze smutkiem przyjmuję koniec sezonu na bób. Dlatego te ostatnie chwile wykorzystuję maksymalnie. Bób to bardzo dobre źródło białka roślinnego, ma też dużo błonnika, a do tego bardzo dobrze syci, więc nie trzeba go zbyt wiele zjeść aby poczuć się najedzonym. Do tego ogórki, na które sezon trwa, a również są niskokaloryczne, do tego zawierają sporo wody, a przy upalnych dniach trzeba szukać źródeł nawodnienia, gdzie się tylko da. 

Do dzisiejszej sałatki będzie potrzebna pasta sezamowa, tahini, czyli pasta powstała ze zmielenia nasion sezamy, a więc nic innego jak masło sezamowe. Można ją zrobić samemu, ale można też kupić gotową. Ma mnóstwo witamin i minerałów, warto włączyć ją do diety. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w kostkę
  • 0,5 kg bobu ugotowanego i obranego ze skórki
  • 40 g grzechów włoskich posiekanych na drobno
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżki nasion granatu 
  • 2 ziemniaki

Dressing:

  • 1 czubata łyżeczka pasty tahini
  • 3 łyżeczki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • Szczypta czarnego pieprzu 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy do miękkości i zostawiamy do wystudzenia (mnie zostały po wczorajszym obiedzie). Bób gotujemy w delikatnie osolonej wodzie i po wystygnięciu obieramy z łupinek.
  • W dużej misce łączymy ze sobą bób, ziemniaki pokrojone w kostkę i ogórki obrane i pokrojone w kostkę. 
  • Dodajemy natkę pietruszki posiekaną na bardzo drobno oraz nasiona granatu. Posypujemy nasionami sezamu oraz orzechami włoskimi posiekanymi na drobno (można je podprażyć delikatnie, w niskiej temperaturze na suchej patelni).
  • Na koniec ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę, którą polewamy sałatkę. Podajemy od razu po zrobieniu. Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym gotowa. Smacznego!
Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym
Sałatka z bobem, ogórkiem i dressingiem sezamowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *