Cykoria, niedoceniana, a ma wiele cennych właściwości, przy tym mało kalorii. Polecana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, gdyż wspomaga przemianę materii, dlatego dzisiejsza propozycja to sałatka z cykorii i papryki.
Cykoria to kopalnia witamin B1, B2, C oraz kwasu foliowego i minerałów, jak potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk czy karoten. Delikatny posmak goryczy, za który odpowiedzialne są dwie substancje świetnie wpływa na wątrobę, gdyż reguluje wydzielanie żółci. Poza tym cykoria wpływa pozytywnie na produkcję czerwonych krwinek.
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 3 cykorie
• 1 czerwona papryka
• 1 pomarańcza, może być pomelo lub grapefruit (u mnie z braku pomarańczy grapefruit)
• świeży szczypiorek
• oliwa z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka miodu
• sok z 1 cytryny
• garść orzechów włoskich posiekanych
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Cykorię kroimy w grube krążki, pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki, podobnie paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plastry czosnek. Smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Mieszamy i dodajemy do sałatki, dorzucamy orzechy, posiekany szczypiorek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy samodzielnie bądź jako dodatek do obiadu z rybą lub mięsem z piersi indyka. Smacznego!