Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym to propozycja na bardzo zdrową, zimową sałatkę, która dobroczynnie podziała na nasze jelita, bo nie tylko wspomoże przemianę materii, ale też będzie pokarmem dla naszych bakterii jelitowych.

Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita
Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita

Głównym składnikiem sałatki jest cykoria. To warzywo bardzo mało znane, a do tego gorzkie, przez co znajduje niewielu amatorów. A szkoda, bo cykoria jest źródłem zdrowia i w połączeniu z miodem gryczanym te właściwości zdrowotne są jeszcze bardziej cenne. Dlaczego?

Właściwości cykorii

Cykoria jest zimowym warzywem, które spotkać możemy w sezonie od listopada do kwietnia, a więc wtedy, gdy szczególnie brakuje nam świeżych warzyw i owoców. Szukając cykorii na straganach, czy sklepach należy zwrócić uwagę, aby główki nie były zbyt zielone, ponieważ te zielone będą bardzo gorzkie. Z tego powodu lepiej wybierać białe główki. 

Cykoria ma bardzo dużo witamin, w tym B1, B2, C, a także kwasu foliowego. Poza tym to też dobre źródło potasu, magnezu, manganu, żelaza czy cynku. Jest niskokaloryczna, dlatego warto włączyć ją do diety, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ma działanie krwiotwórcze, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i wątroby. 

W swoim składzie cykoria ma inulinę, a więc naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost dobrej mikroflory jelit. Tym samym korzystnie wpływa na odporność organizmu, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zapaleniom, wrzodom i nowotworom. 

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego

Bardzo dobrze z cykorią komponuje się miód gryczany, który ma wiele właściwości zdrowotnych – w tym antybiotyczne. Poza tym ma wiele rutyny, która zapobiega rozkładowi witaminy C. Z tego względu dobrze jest go wykorzystywać w sałatkach z warzywami z dużą ilością tej witaminy, w tym cykorii i papryki. Poza tym rutyna poprawia przyswajalność witaminy C. W miodzie gryczanym można też znaleźć dużo żelaza, magnezu, które dobrze wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, a także działają korzystnie przy niedokrwistości. Dodatkowo zawartość manganu w miodzie gryczanym także wspomaga walkę z anemią. 

Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita
Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita

ZOBACZ TAKŻE: TWAROŻEK MIODOWY Z DODATKAMI NA ŚNIADANIE

Składniki (na 4 porcje sałatki):

  • 2 główki cykorii
  • Po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • Pół awokado
  • 1/4 zielonego jabłka
  • 5 plasterków czerwonej cebuli
  • 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 orzechów włoskich
  • Na dressing: 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony), 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 czubata łyżeczka miodu gryczanego HUZAR
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Cykorię ścieramy na mandolinie lub siekamy w poprzek na drobno i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do miski.
  • Papryki myjemy i kroimy w paski i także wrzucamy do miski. 
  • Jabłko kroimy w małe plasterki, a awokado kroimy w kostkę. Oba warzywa dorzucamy do miski z paprykami i cykorią.
  • Plastry cebuli siekamy w paski. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy orzechami i natką pietruszki posiekaną na drobno. 
  • Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę i polewamy nią sałatkę. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku. 

Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita gotowa. Smacznego!

Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita
Sałatka z cykorii z dressingiem miodowym na zdrowe jelita

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *