Sałatka z czarnej fasoli i quinoa to pomysł na bardzo pożywną i zdrową sałatkę, która będzie idealna jako przekąska do pracy lub na pyszną kolację. 

Sałatka z czarnej fasoli i quinoa
Sałatka z czarnej fasoli i quinoa

Głównym składnikiem sałatki jest czarna fasola, która cechuje się wieloma cennymi właściwościami dla naszego organizmu. Kolor czarny tej fasolki wynika z obecności silnych przeciwutleniaczy. To właśnie one wpływają pozytywnie na układ krążenia, a także wspomagają profilaktykę i leczenie nowotworów i chronią przed starzeniem się naszego organizmu. Czarna fasolka ma nawet 40 razy więcej przeciwutleniaczy niż odmiana biała. Ma też pozytywny wpływ na wzrok. To doskonałe źródło witaminy B1, która odpowiada za zdolność logicznego myślenia, pamięć, osłabienie organizmu czy obniżenie nastroju. To także obecność kwasu foliowego wspomaga walkę z obniżonym nastrojem. Z tego powodu po czarną fasolę powinny sięgać również kobiety starające się o dziecko i te w ciąży. Kwas foliowy chroni dziecko przed wadami cewy nerwowej.

Sałatka z czarnej fasoli i quinoa
Sałatka z czarnej fasoli i quinoa

Czarna fasola – najlepsza wśród fasoli

Czarna fasola jest doskonałym zamiennikiem białka, jako że dostarcza sporo białka. Ale to co najbardziej powinno nas przekonać do zjedzenia czarnej fasoli to obecności molibdenu. Wiedzieliście, że molibden jest jednym z najrzadziej występujących pierwiastków na świecie?A pełni istotną rolę ponieważ umożliwia produkcję enzymów, które są niezbędne do przyswajania cukrów, czy tłuszczy.

ZOBACZ TAKŻE: Sałatka z quinoa a’la tabbouleh

Sałatka z czarnej fasoli i quinoa
Sałatka z czarnej fasoli i quinoa

Składniki (na 4 porcje):

  • 60 g komosy ryżowej czarnej (quinoa)
  • 70 g czarnej fasoli
  • 1 marchewka
  • Pół małej cukinii
  • Pół żółtej papryki
  • 1 awokado
  • 4 orzechy włoskie
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Przygotowanie:

Fasolkę należy wcześniej namoczyć w wodzie na 12 godzin. Jeśli korzystamy z gotowej w puszce, możemy ten krok pominąć. Quinoa (komosę ryżową) gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy około 60 minut w delikatnie osolonej wodzie, chyba że korzystamy z gotowej, to możemy ten etap pominąć. Cukinię myjemy i obieramy za pomocą obieraczki Julienne (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Marchewkę obieramy, myjemy i także za pomocą obieraczki Julienne tworzymy paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Sałatka z czarnej fasoli i quinoa
Sałatka z czarnej fasoli i quinoa

Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy na drobno, podobnie postępujemy z natką pietruszki. Ze składników na dressing przygotowujemy miksturę. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Całość polewamy dressingiem.Sałatka z czarnej fasoli i quinoa gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *