Czarna soczewica to świetne źródło między innymi białka, kwasu foliowego, błonnika, wielu cennych minerałów, a przy tym wszystkim ma niski indeks glikemiczny i mało tłuszczu. Dziś w roli głównej sałatka z czarnej soczewicy, cukinii i papryki.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- Pół cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki czerwonej papryki mielonej słodkiej, pół łyżeczki kurkumy, suszona trawa cytrynowa, szczypta oregano
- Świeże liście mięty
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka soczewicy, 2 szklanki wody). Pamiętamy o tym aby posolić ją pod koniec gotowania, jeśli zrobimy to na początku może być twarda. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej czerwoną cebulę posiekaną na drobno, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię także pokrojoną w kostkę.
Gdy soczewica będzie już ugotowana, dorzucamy ją na patelnię i wszystko cały czas mieszając podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz ocet balsamiczny i sok z połowy cytryny. Na koniec posypujemy świeżymi listkami mięty. Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna jako dodatek do obiadu na przykład z rybą. Smacznego!