Sałatka z dyni, szpinaku i sera halloumi to pomysł na jesienną, aromatyczną sałatkę, która zachwyca zapachem pomarańczy, pieczonej dyni i chrupkością orzechów włoskich oraz marchewki.

Sałatka z dyni, szpinaku i sera halloumi bardzo dobrze nadaje się jako danie kolacyjne lub do pracy. Prosta w przygotowaniu, pełna cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, idealna na jesienną chandrę, doskonała na poprawę odporności.

Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi

Dynia to dużo witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i fosforu, a także błonnika i białka. Szpinak to źródło beta-karotenu, żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Dodatkowo fioletowa marchewka bogata w antocyjaninę, przeciwutleniacz działający antynowotworowo, poza tym wpływa dobrze na trawienie, obniża poziom cukru we krwi, działa silnie przeciwmiażdżycowo i orzechy włoskie, o których zaletach nie trzeba chyba pisać. Bomba zdrowia!

Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi

Składniki (dla 4-5 osób):

  • ¼ niewielkiej dyni piżmowej (może być inna odmiana)
  • Pół papryki czerwonej
  • Pół papryki żółtej
  • Pół marchewki fioletowej (może być pomarańczowa)
  • 100 g szpinaku
  • 5 orzechów włoskich
  • Kostka sera halloumi
  • ¼ szklanki kaszy gryczanej palonej
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka octu jabłkowego, mały kawałek papryki chilli posiekanej na bardzo drobno
  • 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • Sól, pieprz do smaku

Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dyni, którą obieramy, pozbywamy się miąższu, kroimy na kawałki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie) przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ¼ szklanki kaszy gryczanej w ½ szklanki lekko osolonej wody przez 10 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy dynię z piekarnika i także pozostawiamy do wystygnięcia.

Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi

Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do dużej miski, w której będzie podawana sałatka. Na szpinaku rozrzucamy kaszę gryczaną, dynię i połówki papryki czerwonej oraz żółtej pokrojone w kostkę. Fioletową marchewkę kroimy w półplasterki i także rozrzucamy na szpinaku.

Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi

Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) podpiekamy z każdej strony ser halloumi pokrojony na plastry i posypany tymiankiem oraz papryką ostrą. Trwa to kilka minut. Układamy ser na składnikach w misce. Na koniec ze składników na dressing tworzymy mieszaninę, którą polewamy zawartość w misce. Dodatkowo polewamy sokiem z jednej pomarańczy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego!

2 thoughts on “Sałatka z dyni, szpinaku, kaszy gryczanej i sera halloumi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *