Sałatka z pieczoną dynią w sosie orzechowym, bo jesień to czas na dynie. Trzeba wycisnąć z sezonu dyniowego ile tylko się da.

O walorach zdrowotnych dyni wspominałam już niejednokrotnie. Na przykład przy okazji przepisu na placki z dyni, tutaj. Najciekawsze, oprócz wielu zalet, jest jednak w dyni to, że ma ona wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od dyniowej latte, przez ciasto, a skończywszy na zupie czy sałatce. Mam obsesję na jej punkcie i szczerze przyznam, że jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam.

Sałatka dobra do pracy
Sałatkę, na którą przepis znajduje się poniżej polecam jako danie do pracy lub smaczną i zdrową kolację z dodatkiem na przykład pieczywa na zakwasie. Doskonale syci, jest bardzo pożywna i pełna witamin. A do tego ten orzechowy posmak. I choć nie jest może ekspresowa w przygotowaniu, bo dynie uprzednio należy upiec w piekarniku, to zaręczam, że warto skusić się na jej wykonanie.

Składniki (na 4-6 porcji):
- pół dyni piżmowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 garści jarmużu
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- Garść posiekanych orzechów nerkowca
- Nasiona z połowy granatu
- Pół pęczka natki pietruszki posiekanej na drobno
Na sos:
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przegotowanej wody
- Sok z połowy pomarańczy (można użyć z cytryny)
- Pół łyżeczki miodu
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypta mielonej papryki ostrej

Przygotowanie:
Dynię myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy, a następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg).

Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie przez 10 minut. Jarmuż wkładamy do miski i delikatnie solimy, a następnie mieszamy za pomocą dłoni. Dodajemy upieczoną dynię, soczewicę oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ze składników na sos przygotowujemy mieszaninę, którą to polewamy zawartość w misce i znów dokładnie mieszamy. Sałatka z pieczoną dynią w sosie orzechowym gotowa. Smacznego!
Kurczę, ten sos zapowiada się naprawdę nieźle. Muszę koniecznie go wypróbować 🙂
Polecam smacznie 🙂 Warto spróbować 😉