Sałatka z tuńczykiem i warzywami to pomysł na ekspresową i zdrową kolację. Wystarczy kilka warzyw, dobrej jakości tuńczyk, pyszny, domowy chleb i kolacja będzie gotowa.
Zimą szczególnie mocno tęsknimy za warzywami. Kiedy tuż za rogiem czeka już wiosna proponuję pyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę, która pełna jest warzyw i ziół. Tego typu sałatki są banalne w przygotowaniu, bo można na przykład też taką z tuńczykiem i ryżem, przepis tutaj
Do przygotowania sałatki z tuńczykiem i warzywami wykorzystałam pysznego tuńczyka w słoiku, którego upolowałam przy okazji zakupów, wreszcie przyszedł na niego czas.
Składniki (na 4-5 porcji):
- Tuńczyk w oliwie z oliwek
- 1 kalarepa
- Pół papryki żółtej
- Pół papryki czerwonej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 5 orzechów włoskich
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 główka cykorii
- Przyprawy: 1 łyżka ziaren czarnuszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu do smaku
- garść świeżej natki pietruszki
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- Pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z oliwy (jeśli kupujemy tuńczyka dobrej jakości, to oliwa, w której jest zanurzony też jest dobrej jakości i można właśnie tę oliwę wykorzystać do przygotowania dressingu) i wrzucamy do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Jajka gotujemy na twardo i siekamy w kostkę, dodajemy do miski z tuńczykiem. Kalarepę, seler naciowy, papryki myjemy i kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty.
Cykorię obieramy z listków, myjemy, siekamy w talarki i rozrzucamy w misce. Ze składników na dressing przygotowujemy mieszaninę i polewamy zawartość miski. Dodajemy przyprawy, orzechy włoskie posiekane na drobno, świeżą natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Najlepiej smakuje z kawałkiem domowego chleba. Sałatka z tuńczykiem i warzywami gotowa. Smacznego!