Kolejna potrawa z wieprzowiny, która powinna cieszyć się lepszą opinią ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego proponuję schab pieczony z rodzynkami, który wspaniale zastąpi sklepowe wędliny na naszych stołach. Smaczny i prosty przepis, polecam!
Wbrew powszechnej opinii, wieprzowina nie jest taka straszna. Szczególnie, że mięsność świń poprawiła się bardzo na przestrzeni ostatnich lat. Oczywiście rozsądek powinny zachować osoby walczące z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Po pierwsze wieprzowina to cenne źródło wysokogatunkowego białka, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak D i K oraz witamin z grupy B – niezbędnych dla funkcjonowania układu nerwowego i serca, szczególnie grupy B1, której z dostępnych na rynku rodzaju mięs jest najwięcej. Poza tym to doskonałe źródło żelaza i cennych minerałów, w tym ważnego dla życia potasu. Mało ma za to sodu, którego spożywanie należy ograniczyć w przypadku chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego.
Składniki:
• 1 kg schabu
• garść rodzynek
• 5 ząbków czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• łyżeczka papryki słodkiej mielonej oraz łyżeczka rozmarynu
• łyżka octu balsamicznego
• łyżka musztardy rosyjskiej
• 2 łyżki wody
• 3 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający pieczenie mięsa przygotowujemy marynatę. W misce umieszczamy przyprawy, oliwę z oliwek, wodę, ocet i musztardę. Czosnek obieramy. Mięso myjemy, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy zawartością marynaty w misce. Za pomocą noża nakłuwamy schab i wciskamy w niego ząbki czosnku oraz rodzynki i tak przygotowane mięso zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz z marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Pieczemy przez około godzinę. Smacznego!