Seromakowiec, czyli klasyk świąt Bożego Narodzenia. Pełen smaku, przywołujący na myśl najpiękniejsze chwile w dzieciństwie, najpyszniejsze smaki i mamę krzątającą się w kuchni do późna w nocy.

Seromakowiec

Dawniej ciasta przygotowywało się od A do Z, tzn. nie było gotowców, które mogłyby przyspieszyć pracę. Mak trzeba było ucierać ręcznie, podobnie ser, cały proces organizacji świąt należało więc zacząć odpowiednio wcześniej. To już minęło, z jednej strony dobrze, bo duża wygoda, ale z drugiej strony, miało to swój klimat i wartość.

Seromakowiec

Mimo łatwości przygotowywania i dostępności produktów niewiele osób decyduje się na samodzielne wypieki, a przecież to tak inaczej smakuje, kiedy samodzielnie się przygotuje.

Seromakowiec

Przepis na seromakowiec

Seromakowiec, którego przepis jest poniżej jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Ma nieco ograniczone ilości kalorii ze względu na wykorzystanie erytrolu, ale nie ujmuje mu to smaku. Jest wilgotny, do 4 dni zachowuje świeżość i bez obaw można go jeść.

Seromakowiec

Zalety maku

A wiedzieliście, że mak jest bardzo zdrowy? Jest dobrym źródłem witamin A, D, E, K oraz C. To także skarbnica wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu i cynku. Jeszcze zdrowszy jest olej wytłaczany z maku, który bardzo dobrze wpływa na nerki, serce oraz wątrobę dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uwaga, mak jest jednak ciężkostrawny, więc dobrze go zjadać w rozsądnych ilościach. Jest bogaty w błonnik, a więc wspomaga przemianę materii. Jednak nie powinien być spożywany z lekami, gdyż źle wpływa na ich wchłanianie.

Składniki (na formę prostokątną o wymiarach 23×39):

Na kruche ciasto

  • 1 ½ szklanki (szklanka o pojemności 200 ml) mąki pszennej chlebowej typ 1050 (można użyć zwykłej, luksusowej, ale wtedy będzie bardziej kaloryczne)
  • 125 g masła
  • ½ szklanki erytrolu (można użyć cukier puder, ale wtedy będzie bardziej kaloryczne)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można użyć też cukru waniliowego)
  • żółtko z 1 jaja (białko przyda się do masy serowej, a więc zostawiamy)

Masa makowa

  • 200 g maku mielonego, suchego (ja użyłam maku firmy Back Mit, i to nie jest reklama, ten mak jest naprawdę dobrej jakości, nie ma też sztucznych dodatków)
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml mleka migdałowego (można użyć krowie)
  • 3 łyżki rumu (ale można pominąć ten składnik)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki erytrolu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub starte jabłko na tarce o grubych oczkach

Masa serowa

  • Wiaderko sera mielonego – 1kg (ja wybrałam Piątnicę)
  • 5 jaj (osobno żółtka i białka) plus białko pozostałe z ciasta kruchego
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy
  • 2/3 szklanki erytrolu lub zwykłego cukru

Seromakowiec

Przygotowanie:

Seromakowiec zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto. Zostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę makową. W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy miód, erytrol, rum, rodzynki oraz cynamon. Mieszamy ze sobą i chwilę gotujemy, dodajemy skórkę z cytryny, a na koniec mielony, suchy mak i dokładnie mieszamy do napęcznienia maku (już nie gotujemy). Mieszamy z dodatkiem powideł lub jabłka (dzięki temu masa makowa nie będzie zbyt sucha).

Seromakowiec

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Blachę, w której będziemy piec seromakowiec wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy do formy (można też wylepić spód blachy ciastem). Nakłuwamy całość widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut.

Seromakowiec

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z erytrolem oraz ekstraktem z wanilii i cukrem z prawdziwą wanilią, a następnie łyżką dodajemy ser z wiaderka. Na koniec dodajmy budyń waniliowy. I dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajemy stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając.

Seromakowiec

Wyciągamy podpieczony spód, na który wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza (przez 40 minut pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, aby sernik za bardzo się nie przypiekł z wierzchu).

Seromakowiec

Po upieczeniu zostawiamy jeszcze do wystygnięcia w piekarniku. Seromakowiec gotowy. Można przyozdobić w ulubiony sposób, ja przyozdobiłam plasterkami mandarynki. Smacznych świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *