Śledzie z orzechami i pietruszką, to szybka sałatka na wigilijny stół, choć nie tylko. Łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowa.
W śmietanie, w oleju, w occie, do wyboru, do koloru. Pomysłów na śledzie jest mnóstwo. I ja dołączam swój. To pomysł na śledzie z orzechami i pietruszką.
Zalety śledzi
Dlaczego warto jeść te ryby? Przede wszystkim mają bardzo mało kalorii, pomimo tego, że zalicza się je do tłustych ryb, ale to zdrowe tłuszcze, a więc wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Kwasy te wspomagają odporność organizmu, chronią serce, regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu, a także dobroczynnie wpływają na nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, a więc hormonu szczęścia. Do tego przyspieszają przemianę materii. Śledzie są doskonałym źródłem białka, a także witamin: A, D oraz E, a także B6 oraz B12. Zawierają sporo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Powinny uważać jednak na nie osoby chorujące na Hashimoto, ze względu właśnie na jod.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe matiasy (uwaga na śledzie typu a la matias i te z bałtyku)
- Pęczek natki pietruszki
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
- 5 orzechów włoskich posiekanych na drobno
- Pieprz do smaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy przez kilka godzin w wodzie, którą należy kilka razy wymienić. Następnie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Pietruszkę siekamy na bardzo drobno. Podobnie czerwoną cebulę oraz orzechy włoskie. Doprawiamy pieprzem oraz cynamonem. Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w lodówce do przegryzienia się smaków. Smacznego!