Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika to jedno z tych dań, które choć brzmi dość egzotycznie, jest banalne w przygotowaniu i smakuje przepysznie.
Warto wspomnieć kilka słów o samych pestkach słonecznika, które są dobrym źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Przede wszystkim są ogromnym bogactwem witaminy E (witaminy młodości; choć uwaga – nadmiar witaminy E może powodować osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia jelitowe), a także witamin z grupy B, witaminy C i K1. Z tego powodu pestki słonecznika korzystnie działają na układ nerwowy, także stan skóry oraz ze względu na dużą ilość błonnika – metabolizm. W tych małych nasionkach jest także dużo cennych minerałów, w tym miedzi, cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu, sodu, selenu oraz żelaza.
Niestety, przy tych wszystkich zaletach, pestki słonecznika cechują się wysoką kalorycznością, więc należy z nimi uważać. Szczególnie, że połowę porcji stanowią tłuszcze i choć są to dobre tłuszcze, nie należy z nimi przesadzać.
ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS DLA OSZCZĘDZAJĄCYCH CZAS
Ze względu na tak wysokie wartości odżywcze warto kupować ziarna słonecznika nieprażone i niesolone oraz w łupinach, gdyż łuski świetnie chronią przed utlenianiem dobrych kwasów tłuszczowych, a także niektórych witamin.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 szklanki pestek słonecznika (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 płaska łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 2 czerwone cebule
- 1 marchewka
- 4 pieczarki
- 2 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 l wywaru warzywnego lub wody
- Sól, pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie
- Świeża natka pietruszki do posypania
Do tego na przykład ser halloumi – grillowany oraz sałatka z rukoli i ogórka (jak u mnie) lub inne, ulubione dodatki.
Przygotowanie:
- W wieczór poprzedzający planowane gotowanie nasiona słonecznika myjemy je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie zalewamy wodą na tyle, aby słonecznik znalazł się pod wodą i tak przygotowany słonecznik zostawiamy na noc.
- W dniu gotowania słonecznikotto nasiona odcedzamy z wody. Odkładamy na bok około pół szklanki słonecznika i miksujemy z dodatkiem połowy szklanki przegotowanej wody, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebule obrane i pokrojone na drobno oraz pieczarki obrane i pokrojone w plastry.
- Następnie dodajemy ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę oraz marchewkę obraną, umytą i pokrojoną w kostkę. Dorzucamy także ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wrzucamy całe ziarna słonecznika, które moczyły się przez noc i cały czas mieszając podsmażamy chwilę.
- Całość zalewamy wywarem lub wodą i gotujemy przez 20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi do smaku.
- Dokładnie mieszamy i dodajemy zmiksowany słonecznik. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Z wierzchu posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika gotowe. Smacznego!