Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika to jedno z tych dań, które choć brzmi dość egzotycznie, jest banalne w przygotowaniu i smakuje przepysznie.

Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika
Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika

Warto wspomnieć kilka słów o samych pestkach słonecznika, które są dobrym źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Przede wszystkim są ogromnym bogactwem witaminy E (witaminy młodości; choć uwaga – nadmiar witaminy E może powodować osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia jelitowe), a także witamin z grupy B, witaminy C i K1. Z tego powodu pestki słonecznika korzystnie działają na układ nerwowy, także stan skóry oraz ze względu na dużą ilość błonnika – metabolizm. W tych małych nasionkach jest także dużo cennych minerałów, w tym miedzi, cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu, sodu, selenu oraz żelaza. 

Niestety, przy tych wszystkich zaletach, pestki słonecznika cechują się wysoką kalorycznością, więc należy z nimi uważać. Szczególnie, że połowę porcji stanowią tłuszcze i choć są to dobre tłuszcze, nie należy z nimi przesadzać.

ZOBACZ TAKŻE: RISOTTO W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS DLA OSZCZĘDZAJĄCYCH CZAS

Ze względu na tak wysokie wartości odżywcze warto kupować ziarna słonecznika nieprażone i niesolone oraz w łupinach, gdyż łuski świetnie chronią przed utlenianiem dobrych kwasów tłuszczowych, a także niektórych witamin.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 szklanki pestek słonecznika (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchewka
  • 4 pieczarki
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub wody
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Do tego na przykład ser halloumi – grillowany  oraz sałatka z rukoli i ogórka (jak u mnie) lub inne, ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  • W wieczór poprzedzający planowane gotowanie nasiona słonecznika myjemy je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie zalewamy wodą na tyle, aby słonecznik znalazł się pod wodą i tak przygotowany słonecznik zostawiamy na noc.
  • W dniu gotowania słonecznikotto nasiona odcedzamy z wody. Odkładamy na bok około pół szklanki słonecznika i miksujemy z dodatkiem połowy szklanki przegotowanej wody, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebule obrane i pokrojone na drobno oraz pieczarki obrane i pokrojone w plastry. 
  • Następnie dodajemy ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę oraz marchewkę obraną, umytą i pokrojoną w kostkę. Dorzucamy także ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na patelnię wrzucamy całe ziarna słonecznika, które moczyły się przez noc i cały czas mieszając podsmażamy chwilę. 
  • Całość zalewamy wywarem lub wodą i gotujemy przez 20 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi do smaku.
  • Dokładnie mieszamy i dodajemy zmiksowany słonecznik. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Z wierzchu posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika gotowe. Smacznego!
Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika
Słonecznikotto, czyli risotto ze słonecznika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *