Smalec z fasoli to smalec, którym można objadać się bezkarnie. No może prawie. Zdecydowanie jednak nie jest tak kaloryczny jak jego pierwowzór. Jak przygotować smalec z fasoli?
Smalec z fasoli to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnego, ale też po prostu pyszna pasta, którą mogą włączyć do diety weganie. Ten przysmak jest łatwy w przygotowaniu, a jeśli jeszcze skorzystamy z fasoli kupionej w zalewie, będzie także szybki w wykonaniu.
Prawdziwi koneserzy wyczują różnicę, ale osoby które na co dzień nie jedzą zbyt często tradycyjnego smalcu nie połapią się tak łatwo. Pasuje jako dodatek do kanapek w towarzystwie na przykład ogórka kiszonego, ale także z jajkiem, choć oczywiście wtedy nie jest to wegańska kanapka.
ZOBACZ TAKŻE: Pasta z buraka w 5 minut
Co jest potrzebne do zrobienia smalcu z fasoli?
W sumie oprócz białej fasoli będzie jeszcze potrzebne jabłko, cebula i czosnek oraz trochę przypraw, które nadadzą mu aromatu.
Składniki:
- 400 g fasoli białej w puszce lub 250 g ugotowanej
- 1 duża cebula
- małe jabłko
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna angielskiego
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Smalec z fasoli krok po kroku:
Fasolę odcedzić, przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i zmiksować blenderem na gładką masę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i wrzucić cebulę posiekaną na drobno lub startą na tarce o grubych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i podsmażać na małym ogniu cały czas mieszając aż cebulka będzie miała złoty kolor.
Następnie dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach i dalej podsmażać aż się zarumieni. Wtedy wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a zawartość patelni wystudzić i wrzucić do zmiksowanej fasoli. Wszystko razem wymieszać oraz dodać majeranek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Można jeszcze delikatnie zblendować, ale już nie tak mocno ponieważ dobrze aby kawałki jabłka i cebuli były wyczuwalne. Smacznego!