Smalec z fasoli to smalec, którym można objadać się bezkarnie. No może prawie. Zdecydowanie jednak nie jest tak kaloryczny jak jego pierwowzór. Jak przygotować smalec z fasoli?

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnego, ale też po prostu pyszna pasta, którą mogą włączyć do diety weganie. Ten przysmak jest łatwy w przygotowaniu, a jeśli jeszcze skorzystamy z fasoli kupionej w zalewie, będzie także szybki w wykonaniu.

Prawdziwi koneserzy wyczują różnicę, ale osoby które na co dzień nie jedzą zbyt często tradycyjnego smalcu nie połapią się tak łatwo. Pasuje jako dodatek do kanapek w towarzystwie na przykład ogórka kiszonego, ale także z jajkiem, choć oczywiście wtedy nie jest to wegańska kanapka.

ZOBACZ TAKŻE: Pasta z buraka w 5 minut

Co jest potrzebne do zrobienia smalcu z fasoli?

W sumie oprócz białej fasoli będzie jeszcze potrzebne jabłko, cebula i czosnek oraz trochę przypraw, które nadadzą mu aromatu.

Składniki:

  • 400 g fasoli białej w puszce lub 250 g ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • małe jabłko
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskiego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Smalec z fasoli krok po kroku:

Fasolę odcedzić, przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i zmiksować blenderem na gładką masę. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i wrzucić cebulę posiekaną na drobno lub startą na tarce o grubych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i podsmażać na małym ogniu cały czas mieszając aż cebulka będzie miała złoty kolor. 

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli

Następnie dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach i dalej podsmażać aż się zarumieni. Wtedy wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a zawartość patelni wystudzić i wrzucić do zmiksowanej fasoli. Wszystko razem wymieszać oraz dodać majeranek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Można jeszcze delikatnie zblendować, ale już nie tak mocno ponieważ dobrze aby kawałki jabłka i cebuli były wyczuwalne. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *