Snickers fit w słoiku to deser, który w smaku do złudzenia przypomina znanego wszystkim batona. Wyróżnia go jednak to, że nie jest tak kaloryczny i mało wartościowy jak jego oryginał.
Jeśli mój mąż mówi, że to jest pyszne, to naprawdę tak jest. On nie daje certyfikatu smaku byle czemu. A tak na poważnie, snickers w słoiku zaskoczy smakiem i tym, że zaspokoi podniebienie każdego łasucha.
Świetnie nadaje się jako danie po treningu, jako pyszny deser do pracy, którego wszyscy będą nam zazdrościć. Warto się skusić, bo wcale nie kosztuje dużo wysiłku, ani nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Bazą do snickersa fit w słoiku jest budyń jaglany, którego gorąco polecam wypróbować jako deser na podwieczorek. Podany z owocami i pestkami, to też idealna przekąska na drugie śniadanie.
Składniki (na 2 małe słoiki o pojemności około 200 ml; ja zazwyczaj robię podwójną porcję na 4 słoiki i trzymam w lodówce przez góra 2 dni):
Na budyń jaglany
- 450 ml mleka migdałowego (może być krowie, 2-procentowe)
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią plus opcjonalnie 1 laska wanilii
Na daktylową masę:
- 80 g daktyli
- 60 g wody
- 1 łyżka masła orzechowego
Plus 60 g orzeszków ziemnych (u mnie akurat były włoskie) posiekane na mniejsze kawałki oraz 50 g czekolady gorzkiej minimum 70 procent kakao, 4 łyżki mleka migdałowego lub krowiego, szczypta soli, 1 łyżeczka masła orzechowego.
Przygotowanie:
Kasze jaglaną dokładnie płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie (aby pozbyć się goryczy). Wsypujemy do garnka, dodajemy 300 ml mleka migdałowego lub krowiego oraz cukier z prawdziwą wanilią i laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut. Następnie po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii, z której wyciągamy nożem nasiona wanilii i mieszamy je z zawartością w garnku. Dolewamy pozostałe 150 ml mleka i pozostawiamy chwilę do wchłonięcia przez kaszę, a następnie gotujemy przez około 5 minut aż całość wchłonie mleko, pozostawiamy do wystygnięcia. Blendujemy na gładką masę.
Budyń jaglany dzielimy na 4 porcje i rozkładamy pierwsze 2 porcje do słoików (kolejne dwie będą potrzebne do drugiej warstwy). Daktyle namaczamy we wrzącej wodzie przez około 15 minut, następnie odcedzamy i zalewamy 60 g wody. Dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę. Pozostawiamy z boku na chwilę. W tym czasie przygotowujemy czekoladę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w małej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) z dodatkiem mleka, soli oraz masła. Na warstwę budyniu w słoiczkach układamy odrobinę posiekanych orzechów, następnie trochę masy daktylowej, znów warstwę budyniu jaglanego, a na koniec czekoladę i orzechy. Dekorujemy listkami świeżej mięty. Snickers fit w słoiku gotowy. Smacznego!