Surówka warzywno-owocowa kolorowa idealna do obiadu lub jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo smaczna, zdrowa, pełna witamin i błonnika.
Surówki to ogromne bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza teraz na wiosnę potrzebujemy ich bardzo dużo. Przy tym świetnie smakują, bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Kolejna zaleta to przewaga witamin w surówkach w porównaniu do ugotowanych warzyw. Poza tym cała paleta kolorów nie zmienionych przez obróbkę termiczną i soczysty, świeży smak.
Składniki:
- 1 kalarepa
- 3 marchewki
- Około 20 cm białej części pora
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 fenkuł
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 jabłka
- Świeża natka pietruszki i kopru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Szczypta ostrej papryki mielonej.
- Garść liści mięty
Przygotowanie:
Kalarepę, marchewki, papryki, fenkuł, jabłka myjemy i kroimy w kostkę (ja obrałam jabłka ze skórki). Seler naciowy kroimy na małe kawałki, por siekamy. Wszystkie warzywa oraz jabłka wrzucamy do miski. Następnie siekamy odrobinę kopru oraz natki pietruszki i także dodajemy do miski. Na koniec przyrządzamy sos: musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, sok z cytryny mieszamy i polewamy składniki w misce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą papryki ostrej i posypujemy świeżymi liśćmi mięty. Smacznego!