Surówka z brokuła i kalarepy na surowo to pomysł na bombę witaminową w 5 minut. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu, czyli wszystko to, co kocham najbardziej.
W okresie jesienno-zimowym szczególnie trudno jest przygotować jakąś zdrową sałatkę, czy surówkę do obiadu. Zazwyczaj posiłkujemy się utartymi schematami, czyli na przykład buraki ćwikłowe lub surówka z kiszonej kapusty.
Czasem warto coś zmienić, dlatego polecam wypróbować surówkę z brokuła i kalarepy na surowo. Nadaje się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Sprawdzi się jako danie do pracy, bo jest bardzo sycąca i dająca energię. Kto powiedział, że jak brokuł, to tylko ugotowany? Taki surowy jest jeszcze zdrowszy, a do tego ekspresowy w przygotowaniu, nie generuje też brzydkiego zapachu powstającego w czasie gotowania. Surówkę robi się w przysłowiowe 5 minut, więc tym bardziej warto się skusić.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 250 g brokuła (surowego)
- 1 mała kalarepa
- 150 g kukurydzy z puszki
- Pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta oregano oraz bazylii
- 2 łyżki płatków migdałów
- 0,5 łyżeczki majonezu
- 1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Surówka z brokuła to 5 minut pracy. Zaczynamy od umycia brokuła, którego osuszamy i siekamy na małe kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę konserwową odsączoną z zalewy i przemytą wodą. Kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zawartości w misce. Ogórka kiszonego oraz cebulę kroimy w małą kostkę i także wrzucamy do miski.
W małej miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszaniną zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Posypujemy płatkami migdałów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą oregano i bazylii. Surówka z brokuła i kalarepy na surowo gotowa. Smacznego!
Uwielbiam korzystać z Pani przepisów i wszystkich porad. Robi Pani świetną robotę. Pozdrawiam serdecznie
😘❤️dziękuję!!!