Syrop miodowy na gardło – domowej roboty to pomysł na zdrowy syrop, który złagodzi ból gardła w czasie przeziębienia, pomoże na suchy kaszel i wspomoże w odkrztuszaniu wydzieliny. Łatwy w przygotowaniu, pyszny w smaku i bardzo zdrowy.

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego
Głównymi składnikami tego syropu są korzeń prawoślazu oraz miód gryczany. Należy wspomnieć o tym, że miód gryczany ma bardzo silne właściwości lecznicze. W swoim składzie zawiera rutynę, która między innymi poprawia przyswajalność witaminy C, a także zapobiega jej rozkładowi. Dzięki temu wpływa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Poza tym witamina C wspomaga odporność i walkę z infekcjami.
Z tego powodu właśnie polecany jest osobom starszym, które mają problemy na przykład z miażdżycą. Miód gryczany wspomaga gojenie ran, a także dzięki zawartości żelaza i magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy i serce. Warto spożywać go regularnie nie tylko ze względu na to, że wspomaga działanie układu odpornościowego, ale też dlatego, że powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi. Co ważne, wpływa również korzystnie na pamięć, słuch i wzrok.

Właściwości korzenia prawoślazu
Korzeń prawoślazu to roślina znana z łagodzenia infekcji górnych dróg oddechowych. W aptece możemy spotkać mnóstwo syropów z jego wykorzystaniem. Są jednak zdecydowanie pełne substancji dodatkowych, dlatego warto zrobić taki syrop samemu.
Korzeń prawoślazu działa osłonowo przy wszelkich stanach zapalnych gardła, ale też pomocniczo przy suchym kaszlu. Śluz zawarty w prawoślazie otula błonę śluzową i tym samym łagodzi podrażnienia. Co ciekawe prawoślaz działa też osłonowo na żołądek, co może pomóc przy problemach ze zgagą i nadkwaśnością żołądka. Wspomaga też trawienie, dlatego jest skuteczny przez zaparciach.
ZOBACZ TAKŻE: SYROP CZOSNKOWY, CZYLI SYROP DOMOWEJ ROBOTY
Prawoślazu nie poleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także diabetykom, ze względu zawartość cukrów prostych. Dzieciom do 6 roku życia podawać tylko po konsultacji lekarskiej.

Składniki (na 300 ml syropu):
- 300 ml wody
- 1 łyżka suszonego korzenia prawoślazu
- 1 łyżka miodu gryczanego Huzar
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 limonki i 1 pomarańczy
- Skórka z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
- W kubku lub małym garnuszku zalewamy 1 łyżkę korzenia prawoślazu przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny.
- Po tym czasie zagotowujemy wodę z korzeniem prawoślazu i po chwili wyłączamy. Zostawiamy do przestudzenia.
- Wystudzoną miksturę odcedzamy z ziół i mieszamy z sokiem z cytryny, limonki, a a także pomarańczy.
- Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy posiekaną na cienkie paseczki. I na koniec dodajemy 1 łyżkę miodu gryczanego. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny.
- Syrop miodowy na gardło – domowej roboty gotowy. Pijemy po 100 ml 2 razy dziennie. Syrop można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Na zdrowie.
